S-a hotărât! Impozitele pe proprietate datorate de orădeni pe anul în curs se vor majora cu 10,5%, procent reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei. Hotărârea a fost adoptată cu 17 voturi "pentru" din partea consilierilor USL, opoziţia reprezentată de grupul PDL şi UDMR preferând să se abţină de la vot.

Conform legii, actualizarea cu rata inflaţiei a debitelor datorate de contribuabili se face cel târziu la trei ani. Procentul aferent acestei perioade este de 16%, dar impozitele pe proprietate datorate de orădeni au fost majorate cu 10,5%, pentru că în urmă cu doi ani municipalitatea orădeană a făcut o actualizare cu rata inflaţiei.

Cel mai puternic opozant al proiectului de hotărâre a fost Dorin Corcheş, liderul grupului PDL. "Eu unul nu voi vota majorarea taxelor şi impozitelor. USL a promis în campania electorală că nu va mări fiscalitatea. Iată că la o perioadă foarte scurtă de timp a presat şi administraţia locală să majoreze impozitele", a declarat Corcheş.

Mai rezervaţi, consilierii UDMR s-au limitat la a cere informaţii cu privire la influenţa pe care o va avea asupra bugetului actualizarea impozitelor. "Aş vrea să ştiu care va fi impactului acestei majorări asupra bugetului local", a cerut Laszlo Csongor Ritli în numele grupului UDMR.

Interpelat direct, Eduard Florea, directorul economic al Primăriei a declarat că majorarea impozitului pe proprietate nici măcar nu va acoperi "găurile" din buget. "Actualizarea impozitului cu rata inflaţiei va aduce în plus bugetului local între 2,5 şi 3 milioane lei. Asta în condiţiile în care anul 2013 este an cu vârf de plată a datoriei publice iar, raportat la anul anterior, oraşul are de plătit cu 10 milioane lei mai mult", a declarat Florea.

Răspunsul directorului nu a influenţat însă intenţia de vot a consilierilor. Cei 8 reprezentanţi ai grupului PDL şi UDMR aflaţi în sală au preferat să se abţină de la vot ca o formă de opoziţie faţă de proiectul de hotărâre care a fost adoptat cu 17 voturi "pentru" din partea consilierilor USL.

În compensarea majorării impozitului pe clădirile aparţinând persoanelor fizice, Consiliul Local a mai hotărât majorarea bonificaţiei acordate contribuabililor care îşi achită integral debitele faţă de bugetul oraşului până la 31 martie de la 8% la 10%.

Singura modificare adusă proiectului de hotărâre a fost propusă de consilierul Pasztor Sandor, care a cerut ca sala "Traian Moşoiu" din incinta Primăriei să nu se mai închirieze doar cu ziua, pentru suma de 500 lei, conform proiectului de hotărâre, ci să poată fi închiriată şi cu ora. La propunerea udemeristului, Consiliul Local a acceptat formula unei chirii de 200 lei pe oră ca formulă alternativă la închirierea pe întreaga zi.

De asemenea, conform hotărârii CL, impozitul datorat pe terenurile cu construcţii, amenzile şi alte taxe, care nu au fost fost actualizate de-a lungul timpului vor creşte cu 16%. Nu se vor modifica, în schimb, impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe clădirile persoanelor juridice şi tarifele pentru utilizarea domeniului public.