Premieră absolută în Consiliul Local Oradea. Aleşii orădenilor s-au întrunit luni telefonic, printr-o linie securizată asigurată de STS, din cauza restricţiilor impuse de epidemia de coronavirus.

Tele-ședință în Consiliul Local

Dezbaterile, conduse din sala mare a Primăriei, de preşedintele de şedinţă, Laurenţiu Chiană, şi secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila, s-au desfăşurat în prezenţa a doar zece persoane, între care primarul Ilie Bolojan şi viceprimarii Florin Birta şi Mircea Mălan.

Şedinţa, desfăşurată telefonic, cu consilierii locali aflaţi acasă ori la locul de muncă, a durat doar 11 minute, cele 56 de proiectele de hotărâri fiind votate pe calupuri.

Întâlnirea s-a desfăşurat succint şi fără discuții, majoritatea proiectelor fiind adoptate, practic, cu unanimitate de voturi.

"Să sperăm că următoare şedinţă, de la sfârşitul lunii mai, să o putem ţine în sala mare a Primăriei chiar dacă în condiţii speciale cu consilierii purtând măşti de protecţie şi răsfirați prin sală pentru a păstra distanţa socială", a spus primarul Ilie Bolojan în finalul întrunirii.

Tablete pentru copiii săraci

Printre cele mai importante hotărâri adoptate de Consiliul Local Oradea s-a numărat alocarea sumei de 80.000 euro către şcolile orădene pentru a achiziţiona 388 de tablete, cu kiturile de internet aferente, pentru şcolarii orădeni provenind din familiile cu probleme.

"S-a făcut o anchetă socială la nivel de municipiu şi din cei circa 3.000 de şcolari orădeni circa 400 nu au acasă un calculator sau o tabletă pentru că familiile din care provin, cu venituri mici, cu mulţi copii sau monoparentale nu îşi permit. Am hotărât să alocăm fonduri pentru ca aceşti şcolari să poată urma cursurile online la fel ca şi colegii lor", a declarat Bolojan.

Achiziţia de tablete se va face direct de către şcoli pentru ca aparatele să ajungă la copii cât mai repede fără ca achiziţia să mai fie întârziată de organizarea unei licitaţii.

Gestul municipalităţii este cu atât mai important cu cât în cursul zilei de luni preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile nu se vor mai deschide anul acesta decât în luna septembrie.