Consiliul Local se îngrijeşte de veniturile CET-ului. Aleşii orădenilor au aprobat joi, cu unanimitate de voturi, ieftinirea cu 10 lei a preţului local al gigacaloriei începând cu data de 1 februarie. Diminuarea preţului vine ca urmare a recalculării de către Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor la energia termică livrată de Electrocentrale către populaţie şi consumatorii noncasnici.

Astfel, dacă în luna ianuarie preţul local al gigacaloriei a fost de 266,03 lei, din februarie acesta a coborât la 256,01 lei. În ciuda acestui fapt, orădenii vor plăti pe gigacalorie tot 235,5 lei, ca şi până acum, pentru că ieftinirea de preţ se va reflecta doar în subvenţia acordată de la bugetul local care va coborî de la 30,51 lei la 20,51 lei pe gigacalorie.

Prin reducerea subvenţiei la gigacalorie, bugetul local va face o economie de circa 4 milioane lei pe an, sumă care, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, v fi alocate tot CET-ului pentru investiţii.

Credit pentru plata datoriilor

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai hotărât, tot cu unanimitate de voturi, contractarea unui împrumut de 14,4 milioane lei din fondurile Ministerului Finanţelor. Banii vor fi folosiţi pentru plata arieratelor pe care le are Primăria faţă de Electrocentrale.

Împrumutul va fi luat ca urmare a Ordonanţei 3 din 30 ianuarie 2013 care prevede reducerea cu 85% a arieratelor autorităţilor publice locale până la 31 martie 2013. Pentru ca acest lucru să se şi întâmple, Guvernul le-a oferit primăriilor posibilitatea să se împrumute ieftin, cu o dobândă de 5,25% pe an, din vărsămintele încasate de stat din privatizări.

Primăria datorează Electrocentrale 14,4 milioane lei, după ce începând cu anul 2007 sumele plătite de la bugetul de stat cu titlul de subvenţie pe gigacalorie au scăzut considerabil, iar în 2009 obligaţia subvenţionării încălzirii şi plata sumelor restante au fost transferate în sarcina bugetului local.

Din cele 26 milioane lei preluate de municipalitate cu titlul de datorie faţă de CET, Primăria a obţinut anul trecut prin transfer de la bugetul central suma de 21,7 milioane lei, dar a rămas cu o datorie de 14,4 milioane lei.

Această sumă va fi plătită Electrocentrale pentru stingerea integrală a datoriei îndată după contractarea împrumutului. Consiliul Local a fost nevoit să se întrunească în şedinţă extraordinară pentru a aproba creditul întrucât fondurile puse la dispoziţie sunt limitate iar principalul criteriu de acordare a acestora este "primul venit - primul servit".