Consiliul Local a hotărât în şedinţa extraordinară de joi, cu unanimitate de voturi, înfiinţarea instituţiei Autorităţii Urbane la nivelul municipiului Oradea, organism intermediar cu rol de management şi control în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 - 2020.

Înfiinţarea Autorităţii Urbane este o condiţie impusă de finanţatorul european municipalităţii orădene, care are rezervate fonduri nerambursabile în valoare de 36,1 milioane euro pentru implementarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU).

Autoritatea va prioritiza şi selecta proiectele propuse prin SIDU, aflat încă în faza de dezbatere publică.

"Pentru atragerea acestor bani este nevoie de respectarea anumitor paşi. Deocamdată propunem votului Consiliului Local înfiinţarea acestei structuri, urmând ca apoi să se stabilească şi componenţa ei", a spus directorul DMPFI, Marius Moş.

Comisia de specialişti din Primărie

Conform Hotărârii de Consiliu Local, noul organism va avea în componenţă trei membri cu drept de vot şi un secretariat format din doi angajaţi. Cei cinci vor fi numiţi şi revocaţi prin dispoziţia primarului.

Membrii Autorităţii Urbane vor fi desemnaţi din rândul angajaţilor municipalităţii. După stabilirea listei de priorităţi, comisia se va desfiinţa.

"Există o intepretare care s-a dat pentru România că nu este suficient doar votul Consiliului Local, ci trebuie să existe şi o comisie care să prioritizeze proiectele ce urmează să fie finanţate din fonduri europene", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Contra-cronometru

Potrivit edilului, lista de proiecte va fi definitivată în perioada aprilie - mai, iar contractele de finanţare vor fi fi semnate cel târziu în primăvara anului viitor.

"Pentru a nu întârzia cu proiectele pe ultima perioadă a ciclului de finanţare, am luat decizia să organizăm din timp licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor. Cel puţin pe proiectul privind extinderea liniei de tramvai (n.r. pe malul pârâului Peţa începând din Calea Aradului până în Nufărul), despre care ştim că este 100% eligibil, vom demara licitaţia înainte să avem semnat contractul de finanţare", a spus primarul.

Pentru copiii cu Down

Pe de altă parte, aleşii orădenilor au mai aprobat alocarea sumei de 2.000 lei pentru finanţarea manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down.

Fondurile vor fi folosite de Asociaţia Down Oradea România pentru achiziţionarea medaliilor, premiilor şi altor materiale consumabile necesare pentru organizarea unui concurs sportiv la Liceul Don Orione.

La competiţie vor participa 80 de tineri cu probleme intelectuale. În plus, copiii cu sindrom Down vor prezenta o piesă de teatru în mai multe creşe orădene.