Electrocentrale SA va rămâne fără activitatea de transport şi distribuţie. Consiliul Local a hotărât joi cu unanimitate de voturi înfiinţarea societăţii Termoficare Oradea SA, care va prelua de la CET activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.

Potrivit hotărârii adoptate, noua societate va avea ca acţionari Municipiul Oradea şi comuna Sânmartin. Capitalul social al societăţii va fi de 90.000 lei, divizat în 1.000 de acţiuni nominative dematerializate cu valoare nominală de 90 lei fiecare. Din suma totală, aportul în numerar al Municipiului Oradea se ridică la 89.1000 lei, diferenţa de 900 lei revenind comunei Sânmartin.

Astfel, Oradea va deţine 990 de acţiuni, reprezentând 99% din capitalul societăţii, iar Sânmartinul, 10 acţiuni, reprezentând 1%.

În ceea ce priveşte structura de conducere, societatea va fi condusă de un Consiliu de Administraţie numit pe doi ani, format din cinci membri, patru numiţi de Oradea iar unul de către Sânmatin.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, noua societate va începe să funcţioneze cât mai repede posibil, pentru ca Electrocentrale să poată intra în legalitate.

"Electrocentrale şi-a pierdut licenţa de transport şi distribuţie, iar prin această măsură rezolvăm o problemă de legalitate. Hotărârea de astăzi va fi urmată, mâine, de o una similară, a Consiliului Local Sânmatin. Vom înfiinţa împreună această societate care va urma să primească cu delegaţie reţelele de termoficare din Oradea şi Sânmatin", a declarat Bolojan.

Electrocentrale SA şi-a pierdut licenţa de transpot şi distribuţie în iunie 2012, iar municipalitatea a avut la dispoziţie un an pentru reglementarea problemei. Pentru că societatea nu se mai poate prezenta la licenţiere vreme de doi ani, Consiliul Local este nevoit să desemneze alt operator.

Termoficare SA va fi înregistrată la Registrul Comerţului la începutul săptămânii viitoare, urmând să înceapă cât mai repede demersurile de licenţiere. Noua societate va prelua de la Electrocentrale personalul implicat în activităţile de transport şi distribuţie.

Ca o măsură de salvare a CET-ului, înglodat în datorii către furnizori, municipalitatea ia în calcul varianta unei rectificări bugetare în urma căreia să facă o infuzie de capital în Electrocentrale şi va face demersuri pentru majorarea preţului la gigacalorie.