La an nou, chirii noi! Consiliul Local a majorat în şedinţa de marţi chiriile datorate de partide, sindicate şi cabinete medicale la 5 lei pe metrul pătrat pentru imobilele închiriate de la Primărie. La rândul lor, artiştii plastici vor datora o chirie de 3 lei pe metrul pătrat. Hotărârea a fost adoptată la limită, cu 14 voturi, minimum permis de lege, în condiţiile în cei 9 reprezentanţi ai UDMR şi PSD prezenţi în sală au votat "împotrivă".

De altfel, consilierul Ritli Laszlo Csongor l-a şi abordat pe primarul Ilie Bolojan înainte de deschiderea şedinţei pentru a-l convinge să renunţe la intenţia de majorare a chiriei datorate de ONG-uri. Degeaba.

"Grupul UDMR cere modificarea tarifelor pe metrul pătrat. Asociaţiile, fundaţiile şi artişii plastici să plătească 2 lei pe metrul pătrat pe lună, nu 3 lei cât este în proiectul de hotărâre, sindicatele, asociaţiile sportive să plătească 4 lei, iar partidele şi asociaţiile de proprietari să plătească 5 lei pe metrul pătrat", a cerut udemeristul în plenul CLO.

De altfel, şi reprezentanţii ONG-urilor prezenţi în sală au propus chirii mai modice. "Nu suntem de accord cu majorarea chiriilor cu 400%. Această măsură ne va afecta activitatea foarte mult. Dacă tot nu cheltuie Primăria niciun leu cu noi, măcar să ne lase să lucrăm", a protestat în numele ONG-urilor orădene Mircea Stroe, reprezentantul clubului sportiv Red Point de tir cu arcul.

Argumentele celor doi vorbitori nu l-au convins însă pe primarul Ilie Bolojan. "Din anul 1998 actualele chirii nu au mai fost majorate. Aplicaţi doar rata inflaţiei şi veţi vedea cât ar trebui să crească", a afirmat edilul.

Primarul a spus că tarifele actualizate au o valoare "rezonabilă" şi reprezintă cel mult un sfert din preţurile practicate pe piaţa liberă.

Bolojan a spus că municipalitatea este obligată să actualizeze chiriile pe de o parte pentru a avea bani să reabiliteze imobilele pe care le deţine, iar pe de altă parte pentru a scădea presiunea pusă pe Direcţia Patrimoniu Imobiliar de organizaţiile neguvernamentale în goană după un spaţiu de închiriat la tarife modice.

Totodată, Consiliul Local a mai hotărât luni, de această dată cu unanimitate de voturi, actualizarea chiriilor pentru locuinţe, terenuri şi spaţii comerciale cu indicele inflaţiei de 1,8%.