Începând de luna aceasta, orădenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Consiliul Local a majorat luni, în şedinţă extraordinară, tariful de colectare a deşeurilor cu 6,9%.

Abonamentul de salubritate datorat lunar de persoanele fizice se va scumpi de la 8,47 lei pe persoană la 9,06 lei pe persoană.

În cazul persoanelor juridice, care plătesc taxa de depozitare la kilogram, tarifele vor creşte cu 91%, de la 15,14 euro pe tonă la 28,94 euro pe tonă.

"Majorarea de tarife a fost făcută ca urmare a intrării în vigoare a taxei de mediu, de 80 lei pe tona de deşeuri depozitată la groapa de gunoi, începând cu 1 ianuarie. Operatorul de salubritate doar colectează taxa şi o dă mai departe, nu câştigă niciun ban în plus", a explicat directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea.

Conform statisticilor, Oradea produce circa 74.700 tone de deşeuri pe an, din care la groapa de gunoi ajunge o cantitate de 58.000 de tone.

Majorarea de preţ a fost calculată astfel încât din tariful suplimentar plătit de clienţi să se acopere taxa de depozitare de 80 lei pe tonă, care se ridică la 4,6 milioane lei pe an.

Municipalitatea nu va aplica taxa de depozitare pe deşeurile colectate selectiv sau pământul şi va păstra la 2,41 euro pe tonă tariful aplicat deşeurilor rezultate din construcţii şi demolări pentru a încuraja orădenii să le transporte la groapa de gunoi.

Prorogată în mod repetat, taxa de depozitare a fost adoptată prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 196 din 2005 şi are ca scop diminuarea cu 15% pe an a candităţii de deşuri depozitate în fiecare an în gropile de gunoi.

Sumele încasate se fac venit la Administraţia Fondului pentru Mediu, care le va cheltui pe investiţii şi proiecte pentru protecţia mediului.

Începând de anul viitor, taxa de depozitare a deşeurilor colectate va fi majorată de le 80 lei la 120 lei pe tona de deşeuri depozitată.

Citiți și articolul „Arunci, deci plăteşti! Anul acesta, depozitarea deşeurilor va costa oraşul cu 80 lei/tonă mai mult