Vestea bună este că s-a redus, vestea rea că nu destul! Consiliul Local, reunit în şedinţă ordinară, a diminuat vineri, de la 1% la 0,6% cota de impozitare a clădirilor nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice.

Directorul economic Nadia Haş a agumentat propunerea municipalităţii spunând că analiza primelor 108 rapoarte de evaluare a spaţiilor nerezidenţiale deţinute de orădeni depuse la Primărie arată că, în urma reducerii cotei la 0,6%, în 6% din cazuri proprietarul va datora un impozit chiar mai mic decât anul trecut. În cazul în care cota se diminuează la 0,3% procentul celor care vor plăti mai puţin urcă la 30%. "Ar fi un tratament discriminatoriu faţă de celelalte persoane fizice care îşi plătesc impozitele", a spus directoarea.

Hotărârea a fost luată cu 19 voturi "pentru" din partea grupului majoritar PNL - UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat "împotrivă".

Respinse prin vot

Social-democraţii au fost nemulţumiţi de reducerea cotei cu numai 0,4%. "E trist că venim cu tot felul de non-argumente în loc să facem ceva în folosul oamenilor", a protestat, în numele grupului PSD, consilierul local Adelina Coste.

Pesediştii au formulat încă de la dezbaterea materialelor în comisiile de specialitate ale Consiliului Local trei propuneri pe marginea Hotărârii 712 din 2015 privind taxele şi impozitele pe 2016, toate cu caracter de protecţie socială.

"Noi ne menţinem propunerea ca impozitul pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice să scadă la 0,3%, cerem în continuare eliminarea articolului privind supraimpozitarea cu 50% a celei de a doua locuinţe şi solicităm scutirea de impozit a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor care au un venit sub salariul minim brut pe ţară sau trăiesc din ajutorul de şomaj sau ajutorul social", a cerut Coste.

Propunerile grupului PSD au fost respinse de cei 13 consilieri PNL, în vreme ce grupul UDMR a preferat să se abţină de la vot.