Consiliul Local a respins acordarea de despăgubiri comercianţilor afectaţi de incendiul din 18 august care a distrus hala monument din Piaţa Cetate.

"Să fie scutiţi de chirie"

Proiectul de hotărâre formulat de grupul PSD a prevăzut în forma iniţială scutirea retroactivă a comercianţilor de la plata chiriilor pentru o perioadă de şase luni cu returnarea sumelor deja plătite şi scutirea acestora de plata chiriei până la data de 31 decembrie 2020.

Avertizaţi de juriştii municipalităţii că o Hotărâre de Consiliu Local poate produce efecte doar pe viitor, reprezentanţii iniţiatorilor şi-au revizuit oferta.

"Am eliminat partea de retroactivitate pe 6 luni şi am stabilit o despăgubire reprezentând acordarea unei gratuităţi de 6 luni pentru chirie", a declarat liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Social-democratul a încercat să îi înduplece pe consilierii locali, arătând că incendiul le-a provocat comercianţilor pierderi majore prin stocurile distruse.

"Vorbim de o sută de comercianţi care de acolo trăiesc, oameni care au avut încredere într-un serviciu de utilitate publică oferit de ADP", a argumentat consilierul.

"Municipiul nu a produs niciun prejudiciu"

Intervenţia social-democratului nu i-a impresionat însă pe colegii din Consiliul Local.

Avocat de profesie, liberalul Florin Marinău a arătat că municipalitatea nu are de ce acorda astfel de facilităţi.

"În conformitate cu Codul Civil, despăgubirile se acordă pentru repararea unei pagube produse de cineva, ori municipiul nu a produs niciun prejudiciu ca să acorde despăgubiri", a spus Marinău.

Liberalul s-a opus inclusiv atunci când Liviu Sabău Popa a cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi pentru a înlocui termenul "acordarea de despăgubiri" cu "acordarea de facilităţi" pentru a nu induce ideea unei vinovăţii aparţinând Primăriei.

"În condiţiile în care am aprobat borderoul cu ordinea de zi, suntem investiţi să votăm «pentru» sau «împotrivă»", a arătat acesta.

În final, proiectul de hotărâre privind scutirea până la sfârşitul anului de chiria pe spaţiul deţinut în piaţă a comercianţilor afectaţi de incendiu a fost respins cu cele 18 voturi ale reprezentanţilor PNL.

Cei cinci consilieri ai PSD şi UDMR prezenţi în sală au fost prea puţini pentru a ţine piept maşinii de vot liberale.