Primăria orădeană nu va plăti burse elevilor! Consiliul Local a respins joi, cu 17 voturi din partea PNL, propunerea grupului PSD ca municipalitatea să acorde 3.050 burse elevilor din învăţământul preuniversitar de stat.

Bani pentru învăţătură

Propunerea social-democraţilor a fost susţinută în plen de consilierul Adrian Negrea, care a argumentat că prin acordarea de burse elevilor merituoşi municipalitatea din Cluj a reuşit să majoreze cu peste 20% procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat. "Oradea are nevoie de oameni care să îşi vizualizeze obiectivele încă din liceu", a spus Negrea.

În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că "nu există nicio legătură între a da o bursă şi locul obţinut la bacalaureat". Edilul a arătat că municipalitatea derulează deja propriul program de premiere a elevilor olimpici şi investeşte sume masive pentru îmbunătăţirea patrimoniului imobiliar necesar desfăşurării procesului educativ.

"Primăria şi Consiliul Local Oradea au făcut demersuri ca părinţii acestor elevi să aibă locuri de muncă, ceeea ce este cea mai importantă protecţie socială, şi a alocat sume importante de bani pentru reabilitarea şcolilor care, cu două - trei exccepţii, oferă condiţii bune", a spus primarul.

2 milioane lei anual

Social-democraţii au propus în scris în luna iulie Consiliului Local acordarea a 1.500 de burse sociale în valoare de 50 lei elevilor proveniţi din familii cu venit mediu pe membru de familie de până la 50% din salariul minim pe economie şi a 1.000 de burse de studiu de 55 lei elevilor din familii cu venit de până la 75% din salariul minim pe economie pe fiecare membru.

În ceea ce priveşte recompensarea performanţei la învăţătură, grupul PSD a mai cerut acordarea a 500 de burse de merit de 75 lei elevilor cu medii de cel puţin 9,50 şi 50 de burse de performanţă de 100 lei elevilor care au obţinut primele trei locuri sau măcar menţiune la olimpiadele naţionale şi internaţionale la materiile matematică, fizică, chimie şi informatică.

Potrivit calculelor făcute de membrii grupului PSD, cheltuielile maxime ale bugetului local ocazionate de acordarea acestor burse ar fi de circa 2 milioane lei anual.