Întreţinerea copiilor în creşă va fi mai scumpă începând cu anul şcolar 2018 – 2019! Consiliul Local a majorat joi la 1.185 lei costul întreţinerii în creşă a unui copil timp de o lună, pe fondul creşterii cheltuielilor cu utilităţile şi salariile.
Acest fapt va implica, începând din toamnă, creşterea contribuţiei familiei la întreţinerea copilului în creşă, de la 207 lei la 237 lei lunar.
Conform legii, părinţii acoperă parte din costuri, procent stabilit anul trecut de Consiliul Local la pragul maximal de 20%. În cazul celor cu doi sau mai mulţi copii procentul scade la 10%.
Hotărârea majorării contribuţiei părinţilor la 237 lei a fost luată cu votul reprezentanţilor PNL, în ciuda opoziţiei consilierilor PSD şi UDMR, care au cerut asumarea acestor cheltuieli de către bugetul local.
Să nu se majoreze!
Liderul grupului PSD din Consilul Local, Liviu Sabău Popa, a cerut păstrarea contribuţiei părinţilor la nivelul din acest an.
"Propunerea noastră a fost de a păstra suma la acelaşi nivel. Impactul total ar fi de 180.000 lei pe an. Ar fi o măsură cu impact pentru 519 familii care nu ar destabiliza bugetul local şi ar face din Oradea un oraş prietenos cu familiile tinere", a argumentat Popa.
Propunerea social-democratului a fost susţinută de şi liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto). "Noi am solicitat ca taxa să rămână la acelaşi nivel de anul trecut" a spus consiliera care a insista că "în Oradea avem cel mai mare nivel de contribuţie al părinţilor din ţară".
"Cât voi fi primar..."
Intervenţiile consilierilor nu l-au impresionat pe primarul Ilie Bolojan (foto). "Există două formule de gestionare a oraşului: una vizează dezvoltarea, cu un echilibru între venituri şi cheltuieri, cu rezolvarea problemelor sociale, iar cea de a doua presupune să fii cât mai popular. Cât voi fi primar nu voi susţine această din urmă formulă, pentru că este perdantă pe termen lung", a spus edilul.
Bolojan a spus că majorarea cheltuielilor cu întreţinerea copiilor în creşă şi implicit a contribuţiei părinţilor este impusă de creşterea tuturor costurilor. "Nu avem ce face, nu ne putem bate cu inflaţia. Noi ne propunem însă ca aceste creşteri să se regăsească în calitatea serviciilor pe care le prestăm", a spus edilul.
Bolojan a arătat că bugetul local pierde anual începând din 2017 venituri de 9 milioane de euro modificările fiscale făcute de către Guvernul Tudose, lucru care nu lasă municipalităţii o libertate prea mare de mişcare.