Reuniţi în şedinţă ordinară, consilierii locali au hotărât joi majorarea cu 20% a tarifelor pentru călătoriile pe liniile OTL.

La propunerea conducerii regiei, începând cu data de 1 mai, orădenii vor plăti 60 lei pentru un abonament lunar valabil pe toate mijloacele de transport în comun, 30 lei pentru un abonament la preţ redus pentru elevi, studenţi şi donatori de sânge, 30 lei pentru un abonament săptămânal şi 15 lei pentru un abonament săptămânal destinat elevilor şi studenţilor.

Preţul unui bilet cu două călătorii a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, fiind singurul tarif care s-a majorat cu 14,30% în loc de 20%.

Scumpiri în lanţ

Majorarea tarifelor OTL a fost adoptată cu 19 voturi din totalul de 23 de consilieri locali prezenţi, în pofida opoziţiei grupului PDL. La cererea consilierului PDL, Dorin Corcheş, directorul OTL, Csuzi Istvan, a argumentat scumpirea tarifelor prin majorarea cheltuielilor de producţie ale regiei.

"Această majorare de tarife nu se face pentru a creşte profitul societăţii, ci pentru a reechilibra balanţa de venituri şi cheltuieli. Avem cel puţin cinci elemente care ne influenţează activitatea: în ultimul an a crescut TVA-ul cu 5%, inflaţia cu 5%, a avut loc o explozie a preţului la combustibil, a crescut preţul energiei electrice şi preţul pieselor de schimb", a spus Csuzi.

Economii prin angajare de personal!

În acest context, liderul grupului PDL, Dorin Corcheş, i-a cerut directorului Csuzi să argumenteze motivele pentru care în ultimii doi ani regia a făcut angajări în loc să reducă personalul. "Este adevărat că suntem cu 32 de angajaţi mai mult decât la sfârşitul anului 2008, dar trebuie să arăt că în 2008 aveam doar 9 trasee, iar acum operăm pe 15 trasee şi avem cu peste 100 de kilometri de trasee noi", a spus directorul.

Csuzi a afirmat şi că angajările de personal s-au impus din raţiuni de eficientizare a activităţii. "Ştiu că pare paradoxal să economiseşti făcând angajări, dar avem de plătit 1.000 de ore suplimentare pe lună, pe care trebuie să le plătim dublu, ori aşa ieşim mai ieftin", a declarat Csuzi.

Managerul a amintit că regia a cerut majorarea abonamentului la 60 lei încă de anul trecut şi a afirmat că inclusiv noile tarife sunt printre cele mai mici din ţară, alte oraşe practicând tarifel de 90, 100 sau chiar 120 lei pentru servicii similare.