Consilierii locali au hotărât joi, într-o şedinţă fulger, majorarea tarifului de depunere a deşeurilor la groapa de gunoi administrată de SC Ecobihor SRL.

Noile tarife au fost majorate cu rata inflaţiei la moneda euro, de 1,98%, şi vor fi valabile în perioada 1 mai 2010 - 30 aprilie 2011. Începând de luna viitoare orădenii vor plăti 12,87 euro pe tona de deşeuri menajere şi deşeuri amestecate cu moloz depuse la groapa ecologică faţă de 12,62 euro pe tonă cât plătesc în prezent. La fel, tariful pentru tona de deşeuri rezultate din construcţii sau demolări a crescut de la 2,17 la 2,21 euro.

Orădenii nu vor plăti în schimb nimic pentru pământul vegetal depus la groapa de gunoi şi deşeurile colectate selectiv. Tarifele de depunere a gunoiului la deponeul ecologic se actualizează anual cu rata inflaţiei conform contractului încheiat de municipalitate cu firma Keviep, constructorul gropii ecologice.

Tot în şedinţa extraordinară de joi, aleşii orădenilor, au aprobat cu unanimitate de voturi indicatorii tehnico-economici din studiul de fezabilitate făcut pentru viitorul pod peste Crişul Repede pe relaţia străzilor Oneştilor, Sovata, Fagului, Carpaţi, Dacia. Din cele cinci variante prezentate de firma Search Corporation, municipalitatea a preferat proiectul privind construcţia unui pod cu structura din grinzi prefabricate precomprimate de tip T. Investiţia în podul lung de 108 metri a fost estimată la circa 4 milioane euro, iar termenul de execuţie a lucrării a fost stabilit la 24 de luni.

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a mai figurat aprobarea contribuţiei proprii a municipiului la lucrările de reabilitare a pasajului Vulturul Negru, proiect estimat la un milion de euro, fără TVA, pentru care Primăria vrea să solicite finanţare europeană, precum şi acordarea de subvenţii în valoare de 299.000 lei către un număr de 16 asociaţii şi fundaţii care administrează unităţi de asistenţă socială pe raza municipiului.

În topul fundaţiilor subvenţionate de municipalitate se numără Asociaţia Caritas Catolica cu 40.400 lei, urmată de fundaţia Ruhama cu 39.300 lei şi fundaţia Consistoria Efrem Beniamin cu 28.000 lei. Cea mai mică subvenţie a revenit Asociaţiei Deficienţilor Locomotori Bihor care va primi 5.100 lei.