Începând cu luna mai, orădenii vor plăti un preţ al gigacaloriei majorat cu 7,83%. Consilierii locali au hotărât în cadrul şedinţei ordinare de miercuri majorarea de la 179,01 lei la 193,02 lei a preţului plătit de populaţie pentru gigacaloria furnizată de Electrocentrale Oradea.

Majorarea de tarif se va face ca urmare a avizului dat de către Autoritatea Naţională pentru Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSCUP) pentru majorarea tarifului de transport şi distribuţie cu 15,57 lei pe gigacalorie. Din această sumă orădenii vor plăti în plus 14,01 lei pe gigacalorie, diferenţa de 1,56 lei urmând să fie suportată de la bugetul local.

Scumpirea gigacaloriei, solicitată de Electrocentrale, a fost hotărâtă cu majoritate de voturi de către consilierii PNL, UDMR şi PDL, cei trei reprezentanţi ai PSD din deliberativul local votând împotriva majorăriii preţului.

"Nu putem fi de acord ca populaţia să suporte această majorare de tarif. Statisticile oficiale arată că gradul de încasare al energiei termice de la populaţie a scăzut de la 64% în 2009 la doar 61% în 2010, iar această nouă majorare de tarif e limpede că nu este un lucru benefic pentru populaţie", a protestat în numele grupului PSD consilierul local Ovidiu Mureşan.

Deşi nu au obţinut ca scumpirea gigacaloriei să fie suportată integral din bugetul local, grupul PSD a reuşit totuşi să convingă Consiliul Local, în şedinţele pe comisii care au precedat dezbaterile din plen, ca majorarea să se aplice începând cu luna mai după trecerea iernii şi nu din 1 martie, aşa cum propuseseră iniţial reprezentanţii municipalităţii. Propunerea social-democraţilor a fost acceptată de conducerea Primăriei pe considerentul că prin amânarea cu două luni a majorării preţului de facturarea către populaţie se va asigura un tarif unitar pentru întreg sezonul rece 2010 - 2011.

Ca urmare începând cu 1 mai, preţul integral al gigacaloriei furnizate de CET va creşte la 261,69 lei, sumă din care orădenii vor achita 193,02 lei. Diferenţa de 42,50 lei, respectiv 26,17 lei va fi suportată de la bugetul de stat şi bugetul local.