Şedinţă fără emoţii în Consiliul Local. Aleşii orădenilor aprobat vineri cu unanimitate de voturi şi fără nicio obiecţiune majoritatea punctelor de pe ordinea de zi. Consilierii locali au hotărât la propunerea Direcţiei Economice actualizarea tarifelor pentru depunerea deşeurilor la groapa ecologică gestionată de Eco Bihor.

Conform contractului încheiat cu firma Keviep, investitorul care a construit groapa de gunoi, tarifele se actualizează anual cu rata inflaţiei şi în funcţie de cantităţile de deşeuri depuse în anul precedent.

Consiliul Local a hotărât majorarea tarifelor pentru tona de gunoi menajer şi cea de gunoi menajer amestecat cu moloz de la 14 euro la 14,31 euro. La fel, preţul deşeurilor rezultate din demolări a crescut de la 2,24 euro pe tonă la 2,28 euro pe tonă. Deşeurile colectate selectiv, precum şi pământul vegetal vor putea fi depuse în continuare în mod gratuit.

Baza din Ioşia se extinde

În cadrul şedinţei de vineri, aleşii orădenilor au aprobat, tot fără comentarii, Planul Urbanistic de Detaliu privind modernizarea bazei sportive din Ioşia. După mai multe încercări nereuşite de a atrage un investitor privat municipalitatea ia în calcul posibilitatea de a realiza această investiţie din fondurile proprii.

Conform hotărârii de Consiliu Local, baza sportivă, care numără în prezent opt terenuri de tenis, va fi extinsă cu încă patru terenuri şi va fi dotată cu trei corpuri de clădire cu destinaţia de alimentaţie publică, vestiare şi cabină pentru portar. Lucrările vor demara cel mai probabil încă din acest an, după finalizarea studiului de fezabilitate.

Monument al soldaţilor unguri

Aleşii orădenilor au mai hotărât amplasarea unui monument comemorativ al ostaşilor ungari în incinta cimitirului municipal. Acesta va avea o placă din marmură inscripţionată bilingv cu mesajul: "În memoria militarilor unguri căzuţi în Oradea în Primul şi al Doilea Război Mondial".

O hotărâre privind amplasarea monumentului în cimitir a mai fost adoptată de Consiliul Local în urmă cu o lună, dar în şedinţa de vineri deliberativul a revenit asupra ei alegând de acestă dată să amplaseze construcţia vizavi de intrarea în Cimitirul Evreiesc Neolog.

Bani pentru ONG-uri

În şedinţa de vineri aleşii orădenilor au mai mai hotărât şi modul în care vor fi împărţite finanţările pentru proiectele organizaţiilor neguvernamentale. Hotărârea s-a numărat printre puţinele care nu au fost adoptate cu unanimitate pentru că udemeristul Ioan Fleisz s-a abţinut de la vot.

"Văd că din 291 de proiecte au intrat la finanţare doar 150, ceea ce este foarte puţin. E vorba de organizaţii non-guvernamentale care trebuiesc sprijinite. Fără o societate civilă consolidată nu putem să ne clădim democraţia", a spus Fleisz.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, bugetul alocat anul acesta pentru finanţarea programelor de interes public iniţiate de ONG-uri se ridică la 950.000 lei. Suma a fost distribuită pe domenii de activitate.

Cele mai consistente finanţări au fost alocate pentru sprijinirea programelor de cultură (344.500 lei), tineret (232.900 lei), mediu (138.500 lei) şi sport (87.700 lei).

Pentru finanţările de la bugetul local au concurat în total 291 de ONG-uri care au solicitat sume în valoare de 3,7 milioane lei, de patru ori mai mult decât suma disponibilă.