Reuniţi miercuri, în şedinţă ordinară, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi rectificarea bugetului local pe anul în curs.

Principalul beneficiar al măsurii a fost Compania de Apă Oradea (CAO), care a obţinut o suplimentare a fondurilor pentru opt lucrări. Printre obiectivele de investiţii care vor primi bani în plus se numără lucrări de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare menajeră şi pluvială din străzile Horea (675.670 lei), Decebal (164.180 lei), Ion Raţiu (174.170 lei), Janus Panonius (1.240 lei), Gheorghe Pop de Băseşti (42.410 lei) şi Drum Uzinal (1.697.540 lei). De asemenea, vor fi extinse reţelele de canalizare pluvială din străzile Rectorului (20.530 lei) şi Ecaterina Teodoroiu (467.910 lei).

Consiliul Local a mai suplimentat cu 700.000 lei bugetul alocat ASCO pentru dotările necesare creşelor orădene din subordine. Investiţiile au ca scop creşterea capacităţii acestora cu 90 de locuri, având în vedere numărul mare de solicitări.

Cu această ocazie aleşii au aprobat şi suplimentarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Clubului Sportiv Municipal cu 110.500 lei, bani obţinuţi din donaţii şi sponsorizări, respectiv a alocat 150.000 lei din bugetul local pentru organizarea Campionatului European de Baschet Feminin Divizia A Under 18.

O nouă pistă de biciclete

În cadrul întâlnirii, aleşii orădenilor şi-au dat şi avizul de principiu pentru realizarea unei piste pentru biciclişti care să asigure legătura dintre Calea Borşului, Calea Oneştilor, Calea Aradului, strada Făgăraşului şi cartierul Nufărul. Proiectul urmează să fie depus de către Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Eurpeană (DMPFI) pentru a fi suportat din fonduri europene de către Administraţia Fondului de Mediu. Valoarea maximă a acestuia poate urca până la 2,5 milioane lei, din care cofinanţarea municipalităţii va fi de 10%.

Consiliul Local şi-a mai dat acordul de principiu pentru reabilitarea Sinagogii Neologe din Piaţa Independenţei. Valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la 200.000 euro şi vor fi suportate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria.

Ocska se îngrădeşte iar Sovata se reamenajează

Tot miercuri, aleşii orădenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de împrejmuire a Pieţei Obor. Estimată la 45.250 lei, lucrarea presupune realizarea unui gard din panouri prefabricate din beton cu o lungime de 160 metri şi o înălţime de doi metri. Investiţia este necesară pentru crearea unei incinte protejate pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii de comercializare a autovehiculelor în contextul în care pe latura pieţei dinspre cartierul Europa se derulează lucrări de amenajare a unei străzi noi care va face legătura între hipermarketul Real şi strada Toamnei.

În cadrul aceleaşi şedinţe, consilierii şi-au asumat şi indicatorii tehnico-economici ai lucrării de reamenajare a spaţiilor din zona de locuit cuprinsă între străzile Sovata, Aluminei, Aleea Tuşnadului şi digul de pe malul Crişului Repede. Investiţia este estimată la 3.796.000 lei şi vizează, printre altele, amenajarea de noi locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii, alei, trotuare, spaţii verzi şi terenuri de sport.

Nu vrem "cornul şi laptele"!

Generoşi cu fondurile pentru lucrări şi investiţii, aleşii orădenilor au refuzat în schimb să preia de la Consiliul Judeţean gestionarea programului guvernamental lapte-corn şi fructe în şcoli adresat elevilor de clasele I-VIII.

Argumentele conducerii municipalităţii, la care au subscris şi consilierii locali, s-au referit între altele la faptul că această activitate a fost desfăşurată de la bun început de Consiliul Judeţean, care a acumulat experienţă în domeniu, la lipsa de personal care să preia această activitate în cele 69 de şcoli orădene şi la lipsa de fondurilor necesare din care municipalitatea să plătească furnizorii, în aşteptarea decontării ulterioare de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.