Întrunit în şedinţă ordinară, Consiliul Local a hotărât, luni, rectificarea negativă a bugetului local cu suma de 26,5 milioane lei. Întrucât bugetul local se confruntă cu scăderea încasărilor pe fondul reducerii încasărilor din impozitul pe venit şi va fi afectat indirect de măsurile guvernamentale privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, aleşii orădeni au adoptat bugetul rectificat fără comentarii şi cu unanimitate de voturi.

Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, a declarat pentru BIHOREANUL că "rectificarea negativă a fost necesară pentru a echilibra bugetul local". Astfel, raportat la estimările de la începutul anului, oraşul va încasa cu 11 milioane lei mai puţin din impozitul pe venit global. La fel, sumele estimate că vor fi atrase din proiecte europene vor fi cu 10 milioane lei mai puţin, datorită birocraţiei privind aprobarea proiectelor. În plus, conform noilor prevederi legale, veniturile din vânzările de bunuri, cum ar fi terenuri sau imobile, nu pot fi evidenţiate în buget decât după încasarea sumelor, aşa că acestea au fost scoase din buget.

Bugetul cu "minus"

Pentru a se încadra în noile venituri, Primăria îşi va diminua cu circa 20 milioane lei cheltuielile de investiţii. Diferenţa, de 6,5 milioane lei va fi "tăiată" din reduceri ale cheltuielilor de funcţionare şi eliminarea unor subvenţii alocate direct către regiile subordonate municipalităţii pentru echilibrarea bugetului. "Acest fapt nu va afecta orădenii, pentru că subvenţiile pe tarife se vor menţine în continuare", a declarat Florea.

Cea mai mare sumă, de circa 10 milioane lei, va fi luată de la cofinanţarea proiectelor europene. "Unele proiecte care erau prinse cu finanţare din buget nu au pornit pentru că aprobarea lor durează, iar la altele, care au fost aprobate, Primăria va intra cu cofinanţare abia anul viitor. În 2010 vom încerca să lucrăm din procentele care se acordă din fonduri europene cu titlu de avans de 15%, care se virează în prima lună de la semnarea contractului, şi încă 15%, după organizarea licitaţiei", a spus Eduard Florea.

Campus fără finanţare

La fel, pentru că Guvernul a alocat doar 1,3 milioane lei din cele 9 milioane euro promise pentru construcţia campusului şcolar din vecinătatea Universităţii, iar anul trecut lucrările de finalizare a fundaţiei au fost suportate tot de la bugetul local, municipalitatea a tăiat din buget cele 6 milioane lei prinse pentru cofinanţarea lucrărilor.

Campusul şcolar trebuia să preia elevii de la Colegiul Economic "Partenie Cosma" şi de la alte instituţii şcolare orădene ale căror imobile au fost retrocedate. Întrucât clădirea colegiului a fost retrocedată, începând cu anul şcolar 2010-2011 "Partenie Cosma" va funcţiona în fostul său sediu din Calea Clujului în care îşi desfăşoară în prezent activitatea Şcoala "Alexandru Roman".

Reduceri de cheltuieli

Odată cu Primăria, pe fondul diminuării alocaţiilor bugetare, în cadrul şedinţei de luni a Consiliului Local au mai făcut rectificări negative de buget societăţile subordonate cum ar fi: Compania de Apă, Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate şi Regia Oradea Transport Local.

În altă ordine de idei, consilierii locali au votat cu unanimitate de voturi încheierea unui protocol de colaborare între Administraţia Social Comunitară Oradea şi Universitate pentru acordarea de asistenţă medicală studenţilor şi au aprobat indicatorii tehnico economici pentru pasajul care urmează să fie construit peste linia ferată din strada Theodor Neş.