Aleşii orădenilor au aprobat joi, în şedinţă extraordinară, bugetul Primăriei şi al societăţilor subordonate pentru anul 2012. Conform estimărilor municipalităţii pentru anul în curs, visteria oraşului poate conta pe venituri de 1.001.762.414 lei, sumă pentru care a programat deja chetuieli de 1.030.008.360 lei. Diferenţa de 28.245.946 lei o reprezintă excedentul bugetar de anul 2011.

Deşi municipalitatea mizează pe anul în curs pe cel mai mare buget local de până acum, primarul Ilie Bolojan a afirmat că oraşul va trebui să contracteze un nou împrumut pentru a se putea achita de toate obligaţiile contractuale. "Trebuie să avem în vedere asigurarea cofinanţării proiectelor europene. Pentru implementarea acestora va fi nevoie de contractarea unui credit de 20 milioane de euro care se va derula în următorii trei ani, ca să putem asigura contribuţia municipalităţii la cei 200 milioane de euro atraşi din fonduri europene", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că pe lista de priorităţi a municipalităţii pentru anul în curs, pe lângă proiectele cu finanţare europeană câştigate, se mai numără printre altele modernizarea unui număr de 50 de străzi din cartierele vechi ale oraşului, înlocuirea reţelelor din azbest situate pe 20 de străzi din cartierul Ioşia, finalizarea lucrărilor de construire a podului din strada Dragoş Vodă, amenajarea de parcuri şi de parcări în cartierele de blocuri.

Scad veniturile ADP

În cadrul şedinţei de joi aleşii orădenilor au mai aprobat, cu unanimitate de voturi, bugetele Administraţiei Domeniului Public, Companiei de Apă Oradea, OTL, Electrocentrale şi FC Bihor.

Conform hotărârii consilierilor, ADP se bazează anul acesta pe un buget de 11.740.000 lei, în scădere cu 10,3% faţă de anul trecut. Diminuarea veniturilor societăţii care gestionează între altele pieţele, ştrandurile, cimitirul municipal şi grădina zoologică se datorează reducerii încasărilor ca urmare a faptului că grădina zoologică este închisă pentru lucrări de modernizare, iar ştrandul municipal nu se va redeschide în primăvară, pentru ca municipalitatea să poată demara aici lucrările de construire a unui aquaparc.

Cresc încasările CAO

Spre deosebire de ADP, CAO se bazează pentru anul acesta pe un buget de 53 milioane de lei, cu 2,19% mai mare decât în anul trecut. Majorarea veniturilor societăţii se bazează pe creşterea tarifelor practicate de societate şi a cantităţilor de apă livrate.

Dacă OTL preconizează pentru anul 2012 o creştere a veniturilor cu 2,14% şi mizează pe un buget de 46,3 milioane de lei, Electrocentrale anunţă o scădere de buget cu 7,32% la 253,6 milioane. Reducerea veniturilor faţă de anul 2011 se datorează faptului că, spre deosebire de anul trecut, Electrocentrale nu mai poate miza pe ajutorul de stat pentru plata cărbunelui şi nici veniturile realizate anul trecut din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

În cadrul şedinţei de luni, aleşii orădenilor au aprobat şi bugetul clubului FC Bihor, estimat la 5 milioane de lei. Din această sumă, 3,1 milioane o reprezintă alocările de la bugetul local şi cel al Consiliului Judeţean Bihor, diferenţa fiind acoperită în majoritate zdrobitoare (1,6 milioane lei) de către contribuţia CS Liberty, veniturile din vânzarea biletelor (50.000 lei) şi cele din sponsorizări (7.000 lei).

Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, în momentul de faţă echipa întâi a clubului se află pe locul 9 în clasament, iar obiectivul pentru anul competiţional 2011 - 2012 îl constituie clasarea pe primele cinci locuri.