Banii pentru investiţiile şi cheltuielile nerealizate anul acesta merg pe gazul pentru încălzire. Consiliul Local a aprobat joi, cu 16 voturi "pentru" din partea grupului PNL, alocarea sumei de 10 milioane lei pentru achiziţia gazului necesar Termoficare Oradea pentru a putea încălzi oraşul peste iarnă.

Conducerea societăţii de termoficare a estimat pentru sfârşitul anului un deficit de cash de circa 30,9 milioane lei în condiţiile în care furnizorii cer plata gazului cu o lună în avans, în vreme ce Termoficare îşi încasează bonusul de cogenerare pentru energia electrică descărcată în sistemul naţional de electricitate abia la sfârşitul lunii următoare livrării, iar agentul termic furnizat populaţiei chiar după trei luni.

De altfel, municipalitatea a făcut încă de luna trecută demersuri pe lângă Guvern pentru alocarea sumei de 30 milioane lei din fondul de rezervă pentru ca Termoficare să îşi poată asigura necesarul de gaz.

Măsură asiguratorie

Primarul Ilie Bolojan le-a spus joi consilierilor locali că proiectul de Hotărâre de Guvern iniţiat în octombrie nu a avut deocamdată o finalitate, iar oraşul nu se poate baza exclusiv pe ajutorul de la nivel central.

"De la cerere la Hotărâre de Guvern este cale lungă. Anul acesta nu s-au alocat sume cu astfel de destinaţie, deşi anul trecut s-au alocat. Oradea nu poate, însă, rămâne pe variante puţin probabile", a declarat Bolojan.

Altfel spus, măsura plăţii gazului prin efortul financiar al bugetului local este una asiguratorie pentru eventualitatea în care Guvernul nu alocă bani din fondul de rezervă.

Conform hotărârii adoptate de Consiliul Local (cu 16 voturi ale PNL şi 8 abţineri din partea celorlalte partide) municipalitatea va încheia o convenţie de plată cu Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz în vederea achitării contravalorii gazelor naturale necesare furnizării de energie termică populaţiei de către societatea Termoficare.

Bani strânşi din lucrările amânate

Municipalitatea a reuşit să aloce suma de 10 milioane de lei pentru achitarea în avans a gazului necesar Termoficare prin rectificarea bugetului local pe anul în curs.

Suma a fost adunată din banii alocaţi pentru investiţiile şi cheltuielile programate pentru anul în curs de Primărie şi instituţiile subordonate dar care, din diferite motive, nu au mai fost realizate.

Spre exemplu, societatea de transport local OTL a amânat pentru anul viitor achiziţia de autobuze second hand şi reamenajarea staţiilor de autobuz, iar Compania de Apă Oradea va începe abia în 2017 reabilitarea canalizării menajare din strada Gheorghe Doja şi a reţelelor de apă din străzile Piaţa Ferdinand şi Independenţei.

La rândul său, Termoficare va înlocui punctul termic 516 din strada Oneştilor cu module termice la nivel de scară de bloc abia anul viitor, după închiderea sezonului de termoficare.