Consilierii locali se întrunesc marţi de la ora 14 în sala "Traian Moşoiu" pentru a discuta în cadrul unei şedinţe ordinare preluarea de la Consiliul Judeţean Bihor a patrimoniului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Măsura va consfinţi preluarea efectivă a spitalului de către municipalitate după ce prin Hotărârea de Guvern 144 din 2010 managementul asistenţei medicale a unităţii sanitare a fost transferat la Primărie.

Transferul a fost făcut în luna octombrie prin două hotărâri succesive ale Consiliului Judeţean Bihor şi Consiliului Local Oradea. În continuarea procedurilor de predare - primire municipalitatea va înfiinţa o comisie de inventariere şi preluare a patrimoniului spitalului care va fi condusă de către viceprimarul Gheorghe Carp.

Amenzi pentru transportatori

Tot în cadrul şedinţei de marţi, aleşii orădenilor vor lua în discuţie proiectul de regulament privind efectuarea serviciului de transport public local de mărfuri în regim contractual pe raza municipiului. Măsura va fi luată în încercarea de a reglementa condiţiile de autorizare a firmelor de transport, tarifele pentru eliberarea documentelor, precum şi sancţiunile pe care le riscă firmele contraveniente.

Conform proiectului, firmele care nu respectă reglementările legale privind omologarea, înmatricularea, efectuarea inspecţiilor tehnice sau depăşesc masa totală maximă autorizată sunt pasibile de amenzi între 10.000 şi 30.000 lei.

Vândut!

Pe ordinea de zi a şedinţei se mai regăseşte proiectul de hotărâre privind mandatarea conducerii Administraţiei Imobiliare Oradea în vederea vânzării către firma Shinheung Electronics, stabilită în parcul industrial, a suprafeţei de teren de 100.000 metri pătraţi, în schimbul sumei de 762.000 euro, fără TVA. Terenul a fost concesionat de către firma coreeană în anul 2009 iar potrivit contractului încheiat, compania are drept de preemţiune la cumpărarea terenului după finalizarea in proporţie de 15% a investiţiei asumate.

Shinheung a promis că va investi opt milioane de euro în clădirea şi mijloacele de producţie din parcul industrial, dar suma finală calculată în septembrie 2010 a trecut de 12 milioane euro.

Primăria, bună de plată...

Printre proiectele care vor ajunge pe masa consilierilor locali se mai numără amplasarea de către OTL unui tramvai de epocă în sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Cele Trei Crişuri şi Piaţa Independenţei şi scutirea Primăriei de la plata cheltuielilor de judecată, în valoare de 2.900 lei, datorate Companiei de Apă Oradea.

Municipalitatea a fost acţionată în instanţă de către CAO în anul 2006 pentru plata cu întârziere a serviciilor de apă şi canalizare consumate în perioada 2004 - 2005 de unităţile de învăţământ preuniversitar aflate în proprietatea Administraţiei Imobiliare Oradea. Deşi municipalitatea a stins integral datoria, în anul 2009, conform sentinţei Instanţei, Primăria datorează CAO cheltuieli de judecată pentru procesele pierdute.

Având în vedere calitatea dublă a municipalităţii de datornic, dar şi finanţator al investiţiilor CAO, Primăria cere acum Consiliului Local, proprietarul companiei, scutirea de la plata cheltuielilor de judecată.