Consilierii locali din Oradea se întrunesc miercuri de la ora 14 în şedinţă extraordinară pentru a dezbate proiecte de hotărâri care nu suferă amânare. Pe ordinea de zi a dezbaterii se numără propunerea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) privind aprobarea temei de proiectare pentru construirea unui complex de tratament, recuperare a forţei de muncă, recuperare sportivă şi terapii anti-îmbătrânire pe amplasamentul actualului Ştrand Ioşia, aflat în paragină.

"Complexul Geo Sana Dome presupune o investiţie de circa 10 milioane de euro, sumă pe care vrem să o atragem dintr-o finanţare europeană prin intermediul clusterului de apă geotermală pe care l-am înfiinţat de curând", a declarat pentru BIHOREANUL Marcel Boloş, directorul DMPFI.

Tratament, recuperare, distracţie...

Având în vedere că axa de finanţare pentru clustere va fi deschisă undeva în luna octombrie, municipalitatea intenţionează ca până atunci să finalizeze toate documentele pentru a putea depune cererea de finanţare. Consiliul Local este chemat să aloce suma de 200.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate care va sta la baza viitorului complex.

Conform directorului Boloş, denumirea viitorului complex Geo Sana Dome face trimitere la menţinerea sănătăţii cu ajutorul apei geotermale în cadrul unor domuri în formă semisferică. Complexul va cuprinde trei cupole din oţel şi sticlă care vor separa cele trei activităţi de bază reprezentate de circuitul închis spitalicesc-recuperatoriu (diagnostic, balneofizioterapie, termoterapie, kinetoterapie, gimnastică medicală, etc), circuitul semideschis (hidroterapie, fototerapie, kinetoterapie) şi circuitul deschis (termoludism, agrement, fitness, aquagym şi SPA).

Deschis tot anul

Pentru circuitul deschis, pe latura dinspre malul Crişului Repede, municipalitatea şi-a propus să amenajeze un ponton din lemn peste conductele magistrale ale Electrocentrale pentru ca publicul să poată ieşi la plajă, pe malul râului.

"Spre deosebire de ştrandul actual, care este deschis cel mult opt luni pe an, complexul este gândit cu funcţionare permanentă. Acesta vine să completeze oferta de agrement a complexului Lotus Nymphea din ştrandul municipal cu o bază de tratament performantă", a mai spus Boloş. La fel ca până acum, pensionarii vor avea acces gratuit la baie în viitorul complex însă doar în porţiunea de circuit deschis.

Se reabilitează

În cadrul şedinţei de miercuri consilierii locali sunt chemaţi să aprobe şi includerea blocurilor Q1/I, Q1/2 şi Q2 din strada Sovata 48 în programul de reabilitare termică pe anul în curs şi suportarea de la bugetul local a documentaţiei de proiectare. Măsura va fi luată pentru a proteja locuitorii zonei de disconfortul creat de vecinătatea viitorul pod rutier Sovata - Oneştilor.

Conform Primăriei, reabilitarea imobilelor se impune "datorită distanţei mici de amplasare a noului pod rutier, creşterii traficului rutier din zonă şi implicit poluării aerului cu gaze cu efect de seră precum şi creşterea poluării sonice".

În paralel municipalitatea vrea să încurajeze agenţii economici din municipiu să investească în reabilitarea spaţiilor verzi. Unul dintre proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi prevede aprobarea acordului de colaborare între municipalitate şi firmele care se vor implica în programul de conservare al zonelor verzi. Astfel, agenţii economici care doresc vor lua în întreţinere cu titlu gratuit parcuri şi scuaruri din municipiu şi vor avea, în schimb, dreptul să amplaseze aici panouri informative din profile de aluminiu şi feţe plexiglas cu numele firmei care are în întreţinere zona verde. Acordul de colaborare va fi valabil un an, cu posibilitatea prelungirii prin acordul părţilor.