Calitatea de ales în opoziţie este cât se poate de ingrată. Supăraţi că nu îşi pot promova după bunul plac propriile proiecte, membrii grupului UDMR pun piedică de câte ori pot proiectelor municipalităţii. Uneori doar pentru că pot.

Profitând de absenţa de la şedinţă a patru dintre consilierii puterii locale, udemeriştii au blocat joi proiectul amenajării unui parc de 2 hectare la distanţă de numai un vot. Reprezentanţii Uniunii au refuzat să voteze proiectul de hotărâre care viza preluarea în folosinţa municipalităţii a două hectare de teren delimitat de malul Peţei şi curţile pentru marfă din spatele fostului hipermarket Obi, pe viitor Jumbo, respectiv a actualului Auchan.

Primăria dorea să ia terenul în folosinţă pentru cinci ani de la proprietarul Total Asset Management pentru a amenaja aici un parc în care să planteze gazon şi două sau trei aliniamente de copaci.

Pentru a asigura accesul la noua zonă verde, municipalitatea urma să monteze peste Peţa o pasarelă metalică care să asigure accesul pietonilor dinspre strada Octavian Goga spre viitoarea pistă de biciclete de pe malul Peţei şi cele două hipermarketului. De asemenea urma să pietruiască o suprafaţă de teren care ar fi urmat să fie folosită ca parcare.

Darea amplasamentului în folosinţa municipalităţii nu ar fi scutit proprietarul de plata impozitului de teren, ci doar i-ar fi dat dreptul de a organiza aici, cu acceptul Primăriei, evenimente de promovare pentru cele două hipermarketuri din vecinătate.

"Acolo în momentul de faţă este un amplasament balastat. Nu avem nici un instrument legal să îi impunem proprietarului să amenajeze parc aşa că dorim să facem noi această amenajare", a spus primarul Ilie Bolojan.

Explicaţia nu a convenit însă reprezentanţilor UDMR. "N-am înţeles de ce este nevoie de această hotărâre. Municipalitatea primeşte şi amenajează o suprafaţă de teren şi după cinci ani o predă proprietarului. Ce se întâmplă cu investiţia făcută?", a întrebat udemeristul Eric Huszar.

Edilul a arătat că firma Total Asset Management s-a obligat prin contract ca, în cazul în care, după cei cinci ani nu va mai prelungi înţelegerea, să planteze acelaşi număr de copaci pe orice alt amplasament desemnat de municipalitate. Cu toate acestea reprezentanţii Uniunii nu s-au lăsat convinşi iar proiectul a căzut la vot.