Consiliul Local Oradea s-a întrunit joi în şedinţă extraordinară şi a aprobat de urgenţă - şi fără multe comentarii - trei proiecte europene pe care municipalitatea intenţionează să le depună spre finanţare înainte de sfârşitul acestei săptămâni.

Cap la cap, Primăria intenţionează să implementeze cu cofinanţare comunitară lucrări în valoare de 17 milioane euro care vizează extinderea ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (11,2 milioane euro), amenajarea unui incubator de afaceri în clădirea abandonată a fostului Spital de Neurologie (3,6 milioane euro) şi transformarea străzii Libertăţii în arteră pietonală (2,2 milioane euro).

Se extinde ambulatoriul!

În conferinţa de presă care a precedat şedinţa extraordinară viceprimarul Mircea Mălan a declarat că, de departe, cea mai mare investiţie din cele aprobate joi, extinderea ambulatorului Spitalului Judeţean, vizează îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite orădenilor.

"Practic, acum sunt două cabinete. Acestea se extind printr-o clădire care va fi construită lângă corpul B, pe actualul amplasament al parcării şi al accesului principal. Clădirea va avea demisol, parter şi două etaje şi va fi legată funcţional şi structural de restul corpului spitalului", a declarat viceprimarul.

Potrivit proiectului, la subsolul clădirii va funcţiona, ca şi acum, recepţia, primul etaj va avea destinaţie de policlinică şi ambulatoriu, etajul II va găzdui corpul administrativ iar la etajul III va funcţiona secţia ATI.

Proiectul urmează să fie finanţat prin POR 2014 - 2020, cu o durată de implementare de 24 de luni de la data semnării contractului de execuţie.

Pentru antreprenorii "creativi"

Investiţie în valoare de 3,6 milioane euro, amenajarea incubatorului de afaceri în clădirea fostului Spital de Neurologie vizează pe de o parte reabilitarea imobilului aflat într-o avansată stare de degradare şi, pe de altă parte, sprijinirea antreprenoriatului în domeniul industriilor creative.

"Astăzi nu mai există un incubator de afaceri în Oradea care se adreseze industriei creative", a declarat viceprimarul Mălan. Incubatorul se adresează antreprenorilor din domenii precum arhitectură, design, informatică ş.a. care, aflaţi la început de drum, nu au acces la un birou sau atelier propriu şi cu atât mai puţin la birotică sau consiliere.

La subsolul clădirii vor funcţiona 6 ateliere, de la vopsitorie şi prelucreare metal la arhitectură şi design, la parterul clădirii vor fi amenajate 17 birouri, iar la etajul I va fi funcţiona o zonă de tip open-space cu 30 de staţii de lucru.

Clădirea va mai avea săli de conferinţe, o sală multifuncţională şi altele. "Întreaga investiţie va beneficia de aparatură şi dotări de ultimă generaţie. Vor fi imprimante 3D, programe de tip AutoCAD şi va exista internet de bandă largă", a afirmat viceprimarul.

Cu serviciile incluse

Potrivit lui Mălan, clădirea a fost aleasă datorită vecinătăţii faţă de drumul rapid şi posibilităţii de amenajare de locuri de parcare.

Spaţiile din incubatorul de afaceri vor fi destinate antreprenorilor care şi-au început de cel mult doi ani o afacere nouă în domeniul industriilor creative.

Contractul de închiriere a spaţiului, pentru un preţ modic, va fi încheiat pe trei ani, iar chiriaşul se va obliga ca în şase luni de la mutarea în sediu să înfiinţeze cel puţin un loc de muncă.

La cerere, antreprenorul va beneficia contra cost de servicii de contabilitate, asistenţă juridică, consultanţă în domeniul atragerii de fonduri europene, maketingul produselor sau managementul afacerii.

Termenul de implementare a investiţiei va fi de 20 de luni de la data desemnării executantului lucrărilor.

Liber pietonilor!

Cel de-al treilea proiect cu finanţare europeană aprobat joi de Consiliul Local vizează transformarea în arteră pietonală a străzii Libertăţii, de pe malul Crişului Repede. "Acest proiect presupune reabilitarea tuturor reţelelor din subteran, înlocuirea sistemului de termoficare cu unul bazat pe module termice, înlocuirea canalizării şi amenajarea unui sens giratoriu la intersecţia străzilor Libertăţii cu Iosif Vulcan", a spus viceprimarul.

Sensul giratoriu este gândit să fluidizeze circulaţia prin intersecţie având în vedere faptul că pe strada Iosif Vulcan municipalitatea intenţionează să amenajeze o parcare supraetajată pentru preluarea unui număr cât mai mare de maşini de pe carosabil. Odată construit parkingul, toate locurile de parcare de pe strada Libertăţii vor fi desfiinţate.

Artera, legată de actuala pietonală de pe malul Crişului printr-o cale de acces pe sub podul Sfântul Ladislau, va fi pietruită cu plăci din porfir suficient de groase încât să poată susţine maşinile de intervenţie ale Salvării sau Pompierilor în caz de necesitate. La fel, sistemul de iluminat va fi înlocuit cu unul bazat pe becuri de tip LED.

Termenul de implementare a proiectului în valoare de 2,2 milioane euro va fi de 18 luni.