Încălzirea nu se scumpeşte, cel puţin deocamdată. Consiliul Local a hotărât să menţină la 235 lei preţul gigacaloriei facturată populaţiei. Decizia a fost luată joi cu ocazia aprobării tarifelor practicate începând cu data de 1 noiembrie de către societatea Termoficare, cea care a preluat de la Electrocentrale activitatea de transport şi distribuţie a agentului termic.

Preţul local al energiei termice va fi, ca până acum, de 256 lei, sumă din care municipalitatea îşi va asuma plata unei subvenţii de 20,49 lei, orădenii având de acoperit diferenţa de 235 lei. Agenţii economici racordaţi la reţeaua primară vor plăti, ca şi până acum, gigacaloria la preţul local al energiei termice, de 256 lei.

"Practic nu există nicio modificare de tarif. Atât populaţia cât şi agenţii economici vor plăti acelaşi preţ pentru încălzire, atâta tot că o vor face către Termoficare şi nu direct către CET", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei.

CET, vând certificate!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali l-au mandatat pe administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, ca împreună cu conducerea societăţii să tranzacţioneze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care le deţine CET pentru a capitaliza societatea aflată în prezent în insolvenţă.

"A fost o propunere a conducerii Electrocentrale să valorifice şi această oportunitate de a atrage bani în societate prin vânzarea certificatelor la un preţ bun şi răscumpărarea lor la un preţ mai mic. Spre exemplu, anul trecut CET-ul a vândut certificate cu un preţ de 11 euro bucata şi le-a răscumpărat anul acesta cu doar şapte euro", a explicat Florea.

Consiliul Local şi-a dat acceptul pentru tranzacţionarea certificatelor în interesul Electrocentrale cu condiţia ca societatea să le poată prezenta pe toate la termenul limită stabilit pentru 28 aprilie 2014. CET-ul deţine circa un milion de certificate, iar în cazul în care nu le va putea răscumpăra în termenul stabilit va riscă aplicarea unei penalităţi de o sută de euro pentru fiecare certificat.

Oradea energetică

Tot legat de termoficare, Consiliul Local a decis joi retragerea municipiului din Asociaţia "Oraşe Energetice România", organizaţie în care Oradea este membru încă din 2003. "În condiţiile în care în toţi aceşti ani nu am beneficiat de niciun avantaj şi nici nu există o platformă care să ne susţină proiectele prezenţa noastră acolo, doar pentru a plăti o cotizaţie, nu se justifică", a spus primarul Ilie Bolojan.

Hotărârea a fost luată în ciuda opoziţiei UDMR-PDL care a preferat să se abţină de la vot. "În următoarea perioadă de finanţare europeană 2013 - 2020 un loc important îl va constitui tema energiei de aceea poate că nu ar fi oportun să ne retragem. Din moment ce municipiul Oradea estea membru în comitetul executiv al asocieaţiei nu înţeleg cum nu a primit în timp util informaţiile de care avea nevoie. Poate e o problemă cu persoanele care ne-au reprezentat acolo", a spus udemeristul Ritli Ladislau.

Primarul Ilie Bolojan a evitat să intre în polemică cu tânărul consilier şi a cerut supunerea la vot al proiectului de hotărâre care a fost adoptat cu 18 voturi date de reprezentanţii coaliţiei USL.

Coaliţia "Oraşe Energetice" a fost înfiinţată în 1995 ca organizaţie neguvernamentală cu scopul promovării politicilor energetice eficiente, a tehnologiilor şi resurselor regenerabile în rândul membrilor. În prezent organizaţia numără 32 de membri.