Consiliul Local devine de la o şedinţă la alta tot mai eficient. Reunit în şedinţă ordinară, legislativul local a adoptat joi, în doar o jumătate de oră, nu mai puţin de 32 de hotărâri.

Consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi caietul de sarcini şi organizarea unei licitaţii în vederea selectării unui investitor care să construiască pe banii săi viitoarea parcare supraetajată din spatele Tribunalului. „Acest investitor va finanţa lucrările şi va avea în proprietate parcarea pentru 10 ani, timp în care noi vom plăti chirie trimestrială pentru ea", le-a spus consilierilor viceprimarul Rozalia Biro.

Conform proiectului municipalităţii, construcţia va avea 460 locuri de parcare, precum şi spaţii de servicii şi birouri. Valoarea investiţiei a fost estimată la 5,5 milioane de euro. Lucrările vor trebui realizate în termen de 20 de luni de la data predării amplasamentului.

Pregătiri de iarnă

În cadrul aceleaşi întâlniri, aleşii orădenilor au aprobat programul de deszăpeziri şi lucrări de sezon pentru perioada 15 noiembrie 2010 - 15 martie 2011. Măsurile se referă la combaterea poleiului şi înlăturarea zăpezii de pe 219 străzi şi 74 de artere din municipiu. Conform programului, convocarea personalului de intervenţie se va face în termen de o oră de la alertarea de către Poliţia Comunitară, de alte instituţii sau la autosesizarea conducerii RER Ecologic.

La cererea operatorului de salubritate, cu aceaşi ocazie, aleşii orădenilor au aprobat şi actualizarea tarifelor cu rata inflaţiei stabilită de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada octombrie 2009 - septembrie 2010. Începând cu data de 1 noiembrie municipalitatea va plăti serviciile RER Ecologic cu 7,30% mai scump.

Retrocedare amânată pentru negocieri

Deşi urma să fie discutată în şedinţa de joi, retrocedarea către Episcopia Ortodoxă a Oradiei a imobilului care adăposteşte Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida" a fost scoasă de pe ordinea de zi a dezbaterilor chiar în deschiderea întâlnirii. Clădirea şi terenul aferent ei au fost retrocedate în 2007 printr-o decizie a Comisiei speciale de retrocedare de pe lângă Guvern.

Deşi Administraţia Imobiliară Oradea a atacat decizia în instanţă, aceasta a rămas definitivă printr-o sentinţă irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În baza protocolului de predare-primire, Episcopia Ortodoxă urma să păstreze actuala destinaţie a clădirii vreme de cinci ani începând cu data de 1 noiembrie 2007, interval în care municipalitatea ar urma să plătească chirie.

Surse din cadrul Primăriei spun că proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi pentru ca reprezentanţii municipalităţii să poată negocia cu cei ai Episcopiei compensarea preţului chiriei cu lucrările de extindere şi modernizare făcute la imobil de către AIO în perioada în care a deţinut clădirea.