Deocamdată nu! Opoziţia PSD-UDMR a respins, în şedinţa ordinară de joi, aprobarea coridorului de expropriere necesar pentru prelungirea drumului rapid din strada Ion Bogdan până în strada Suişului, în zona sensului giratoriu de la Real II, pe la bazele serpentinei care urcă la Paleu.

Împărţit în două tronsoane, coridorul viza în total exproprierea a 23 de proprietăţi, dintre care una implică nu doar terenul, ci şi o casă de vacanţă cu pivniţă. Valoarea totală a proprietăţilor vizate se ridică, potrivit evaluatorilor municipalităţii, la 694.000 lei.

Opoziţia a respins proiectul de hotărâre profitând de faptul că, dată fiind absenţa de la şedinţă a doi consilieri liberali, grupul PNL nu a mai avut majoritatea calificată de 18 voturi minim necesare pentru adoptarea unor proiecte de patrimoniu.

"Nu vom vota..."

Consilierul Local Huszar Istvan, liderul grupului UDMR, a întrebat din capul locului dacă reprezentanţii municipalităţii i-au consultat pe proprietarii imobilelor vizate înainte să creioneze coridorul de expropriere. "Vreau să ştiu dacă există un punct de vedere al Episcopiei Reformate, având în vedere că este proprietarul cel mai afectat", a cerut Huszar.

Directorul adjunct al direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, a explicat că municipalitatea nu a contactat încă toţi proprietarii. "Acolo unde suntem în situaţia să scoatem oamenii din casă bineînţeles că am discutat cu ei. Unde este vorba de terenuri urmează să îi contactăm, procedura de expropriere durează cam 6 luni", a spus Popescu.

Răspunsul a stârnit nemulţumirea consilierului. "În situaţia aceasta nu vom vota acest proiect", a declarat Huszar. Lucru care s-a şi întâmplat...

Vorba dulce, mult aduce...

În schimb, câteva minute mai târziu, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi coridorul de expropriere necesar pentru amenajarea unei zone verzi de-a lungul străzii Barcăului. "Am înţeles că aici există acordul proprietarilor, este vorba de amenajarea unui coridor verde, acest material o să îl votăm", a precizat Huszar.

Amenajarea drumului de acces pe relaţia străzilor Barcăului, Oneştilor şi Simion Bărnuţiu presupune exproprierea a 11 locuinţe, estimate la circa 1,4 milioane lei. Municipalitatea îşi doreşte coridorul verde pentru a salubriza amplasamentul fostelor depozite de fier vechi în acord cu planurile de reamenajare ale zonei. 

Primăria vrea să lărgească strada Oneştilor la patru benzi şi să amenajeze un sens giratoriu la intersecţia cu drumul care duce la hypermarketul Kaufland, având în vedere investiţiile private din zonă. Pe amplasamentul fostei întreprinderi Înfrăţirea se construieşte în prezent un mall, iar în locul fostei întreprinderi Sinteza urmează să fie ridicat un cartier cu 14 blocuri de 10 etaje care vor însuma în total 1.582 de apartamente.

Nu primim donaţii!

Profitând de faptul că PNL nu poate aduna suficiente voturi pentru a-şi promova proiectele de patrimoniu, consecventă unei decizii mai vechi, opoziţia PSD-UDMR a respins la vot toate cele patru donaţii de terenuri oferite de orădenii care, dornici să îşi ridice case, sunt obligaţi de municipalitate să asigure terenul necesar pentru amenajarea de drumuri de acces către acestea.

"Am aceeaşi intervenţie ca şi în dăţile anterioare. Aşa cum la alte materiale se poate avea o discuţie cu un proprietar privat pentru dezvoltarea unei infrastructuri stradale, eu cred că şi aici se putea", a protestat udemeristul Huszar Istvan.

Intervenţia a avut loc pe marginea proiectului de hotărâre prin care fotbalistul Zeno Bundea îşi manifesta intenţia de a dona o suprafaţă de 78 metri pătraţi de teren cu destinaţia de drum public pentru a putea obţine documentele necesare pentru ridicarea unei case.