Consiliul Local Oradea a bătut toate recordurile de viteză. Aleşii au aprobat miercuri 430 de hotărâri în 26 de minute, ceea ce înseamnă în medie una la 3,6 secunde.

Supraimpozitări în tot oraşul

Aleşii orădenilor şi-au depăşit toate recordurile de eficienţă ca urmare a votării în bloc a celor 400 de proiecte care vizează supraimpozitarea cu 500% a clădirilor nereabilitate. Pachetul de hotărâri a fost adoptat cu votul grupurilor PNL şi UDMR, în condiţiile în care reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Potrivit hotărârilor adoptate, începând de anul viitor municipalitatea va supraimpozita în premieră clădiri de pe toată raza oraşului, nu doar din zona centrală, cât şi situri industriale.

"Am început acest proces în anul 2016, pornind de la 142 de imobile şi, întinzându-ne treptat spre limita intravilanului, am ajuns în 2017 la 255 de imobile, în 2018 la 269, iar pentru anul viitor vor fi 400 de clădiri. Din acestea, 236 de imobile provin din pachetul de anul trecut, iar diferenţa o reprezentă imobilele identificate anul acesta", a declarat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă ce a precedat şedinţa în plen.

Un impuls usturător

Potrivit edilului, 30% din totalul celor 400 de clădiri supraimpozitate o reprezintă siturile industriale, majoritatea concentrate în zonele Şoseaua Borşului şi Calea Clujului. "Aceste suprafeţe de zeci sau sute de hectare de teren, abandonate în intravilan de peste 20 de ani, vor fi supraimpozitate nu pentru a încasa municipiul Oradea nişte bani suplimentari, ci pentru a le da un impus proprietarilor ca să facă ceva cu ele", a argumentat edilul.

Potrivit primarului, în 25 de ani de la preluarea acestor spaţii proprietarii au avut timp destul să le dea altă destinaţie decât cea de ruină. "Este anormal să dezvoltăm oraşul spre limitele lui, ceea ce implică investiţii în infrastructura de reţele şi transport, în timp ce avem în zone centrale foste fabrici ca Avântul, Sinteza, Înfrăţirea, practic abandonate", a spus Bolojan.

Potrivit estimărilor edilului, proprietarii acestor spaţii vor încerca să găsească în cel mai scurt timp o soluţie pentru reabilitarea sau înstrăinarea lor. "De la 20.000 euro impozit pentru o hală abandonată, proprietarul va avea de plătit 120.000 euro, aşa că va căuta o soluţie", a argumentat Bolojan.

De altfel, odată somaţi, proprietarii a 30% dintre imobilele vizate au solicitat deja municipalităţii eliberarea unui Certificat de Urbanism, demers pregătitor pentru demolarea sau reabilitarea imobilului.