Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, exproprieri în valoare de 1,7 milioane lei pentru construirea centurilor ocolitoare aferente comunelor Oșorhei și Nojorid. Terenul situat pe raza administrativă a municipiului va fi pus la dispoziția Consiliului Județean Bihor liber de sarcini pentru demararea lucrărilor.

Aprobat, dar cu reproșuri...

Hotărârile au fost adoptate în unanimitate după ce primarul Florin Birta a făcut apel la toți consilierii prezenți în sală să susțină cele două investiții. „De realizarea acestor drumuri depinde cât de bine se va circula dinspre ZMO spre Oradea în următorii ani”, a argumentat Birta.

Primarul a arătat că formalitățile pentru demararea celor două investiții nu suportă amânare. „Graba pentru care aceste hotărâri au trebuit adoptate în ședință extraordinară se datorează faptului că mai sunt ceva bani disponibili pe POIM 2014 - 2020. Formalitățile trebuie urgentate pentru a putea să finanțăm aceste investiții din fonduri europene”, a spus Birta.

Reprezentanții opoziției PSD-UDMR au declarat din capul locului că vor susține cele două proiecte, chiar dacă liberalii nu au fost la fel de generoși în precedentul mandat. „Grupul nostru va susține aceste proiecte. E important să susținem orice finanțare poate fi atrasă. PSD a votat acest proiect și în ședința Consiliului Județean Bihor, lucru pe care în vechiul mandat consilierii județeni PNL nu l-au făcut la foarte multe proiecte. Drumul Apusenilor a fost blocat ani de zile”, le-a bătut obrazul liberalilor liderul grupului PSD, Emilian Pavel.

Eliberați terenul!

Concret, pentru construcția centurii comunei Oșorhei, care va porni din sensul giratoriu de la intersecția șoselei de centură cu drumul care vine de la Metro, pentru a face legătura peste câmpuri cu girația de la Fughiu, municipalitatea va expropria 24.100 metri pătrați de teren și opt construcții.

Este vorba de opt case ridicate ilegal lângă pasajul suprateran peste linia ferată de la ieșirea din Oradea pe Calea Clujului. Pentru două dintre imobile municipalitatea are deja sentință definitivă în vederea demolării, iar pentru alte șase este încă în proces.

În schimb, pentru construirea drumului de Nojorid, care va porni din cartierul Grigorescu pentru a ocoli Aeroportul Oradea și a ieși la viitorul sens giratoriu la intersecția DN 79 cu drumul ce duce la Livada, vor fi expropriate 87 de parcele de teren extravilan și una aflată pe intravilanul orașului.

Amplasamentele eliberate de sarcini vor fi trecute în proprietatea publică a Consiliului Județean Bihor pentru demararea celor două investiții.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Județean a aprobat în ședința de miercuri realizarea drumurilor de centură pentru comunele Oșorhei, Nojorid și Sântandrei, pentru care Zona Metropolitană Oradea a făcut deja studiile de fezabilitate, precum și pentru comunele Sânmartin și Biharia, ale căror studii de fezabilitate urmează să fie comandate tot de ZMO.