Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, în cea de a doua şedinţă desfăşurată telefonic, un proiect european în valoare de 3,6 milioane lei privind construirea unei clădiri noi pentru Grădiniţa 51 din strada Calea Clujului.

Vot prin telefon

Reuniţi de la distanţă, printr-o linie asigurată de Serviciul de Transmisiuni Speciale, aleşii orădenilor au aprobat în circa opt minute toate cele 31 de puncte de pe ordinea de zi.

În sala mare a Primăriei s-au reunit, alături de primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari Mircea Mălan şi Florin Birta, cu mască pe faţă, consilierii liberali Mihai Maci, Florin Marinău şi Laurenţiu Chiană, acesta din urmă fiind şi preşedinte de şedinţă.

Liberalii s-au aşezat la masa de lucru a Consiliului Local lăsând între ei cel puţin două scaune goale pentru a păstra distanţa socială în vreme ce colegii de partid şi reprezentanţii opoziţiei s-au alăturat dezbaterilor telefonic de acasă sau de la locul de muncă.

"Acesta este ultima şedinţă organizată în aceste condiţii speciale. Următoarea şedinţă, programată pentru perioada 26 – 28 mai se va ţine cu consilierii în sală", a spus primarul Ilie Bolojan.

O grădiniţă complet nouă

Consultați cei mai mulți de la distanţă, consilierii locali au aprobat cu unanimitate de voturi şi fără discuţii proiectul de hotărâre privind construirea unei clădiri noi pentru Grădiniţa cu program prelungit 51 din Calea Clujului.

Potrivit proiectului de hotărâre, din totalul investiţiei de 3,6 milioane lei municipalitatea orădeană şi-a asumat suportarea cheltuielilor neeligibile, în valoare de 1,5 milioane lei, precum şi a contribuţiei de 2% din valoarea totală a acesteia.

În cadrul proiectului va fi construit un corp de clădire complet nou pentru 60 de copii din zonele cartierul Tineretului, Tokai, Gutenberg şi comunele estice ale Zonei Metropolitane Oradea.

Actualul imobil este vechi de 80 de ani şi are doar o autorizaţie de funcţionare temporară.

În prezent, grădiniţa îngrijeşte 65 de copii, dar reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca numărul beneficiarilor să crească după îmbunătăţirea condiţiilor de aici.

Clustherm prinde contur

În cadrul şedinţei de vineri aleşii orădenilor au mai aprobat protocolul de colaborare al municipalităţii orădene cu asociaţia Clustherm Transilvania înfiinţată în luna februarie. Asociaţia, care numără 34 de membri, are ca scop valorificarea resurselor geo-termale, termo-minerale, minerale terapeutice şi minerale natural pentru a creşte competitivitatea economică a acestora.

Potrivit protocolului, asociaţia va încheia un contract de servicii pentru întocmirea documentaţiei tehnico-economice aferente înfiinţării a două laboratoare de cercetare în domeniul geotermal.

Amenajarea acestora urmează să fie finanţată printr-un proiect european care va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020.

Cele două laboratoare vor funcţiona în cadrul sediului asociaţiei care va fi amenajat în clădirea fostului Hotel Tineretului din strada Alexandru Cazaban.

De altfel, în urma unei rectificări de buget făcute vineri, municipalitatea orădeană a aprobat alocarea sumei de 64.500 lei pentru plata cotizaţiei de membru în cadrul clusterului pentru ca asociaţia să aibă din ce plăti studiile care vor sta la baza viitorului proiect.

ADP, scutit de redevenţă...

În aceeaşi şedinţă, consilierii locali au aprobat scutirea Administraţiei Domeniului Public de plata redevenţei datorate în baza contractului de delegare a gestiunii pentru Aquapark-ul Nymphaea, Ştrandul Ioşia, Piaţa 100 şi Grădina Zoologică.

Scutirea se aplică începând din luna aprilie şi este valabilă până la reluarea activităţii celor patru unităţi, închise ca urmare a instalării stării de urgenţă pe fondul epidemiei de COVID-19.

ADP are de plătit lunar bugetului local o redevenţă în valoare de 205.000 lei pentru faptul că gestionează cele patru unităţi. Cum era şi de aşteptat cea mai mare sumă datorată, în valoare de 170.300 lei, este cea aferentă aquapark-ului Nymphaea.

Tot legat de ADP, Consiliul Local şi-a mandatat reprezentanţii în AGA să aprobe contractul prin care se acordă centrului comercial Crişul Supermarket dreptul de acces la parcarea din strada Braşovului prin intermediul unei pasarele peste şosea.

Pasarela va fi construită pe cheltuiala firmei care va datora municipalităţii o chirie de 14.236 lei pe an.

Suma reprezintă încasările nerealizate de pe urma unui număr de trei locuri de parcare desfiinţate ca urmare a construirii pasarelei.