Orădeni, pregătiţi banii! Consiliul Local a majorat cu 20% impozitele pentru anul 2018, a scăzut de la 10% la 5% bonificaţia acordată pentru plata anticipată a obligaţiilor fiscale până la primul termen de la sfârşitul lunii martie şi a scumpit începând cu 1 ianuarie 2018 preţul gigacaloriei plătite de orădeni de la 240 lei la 255 lei.

Cele două hotărâri, motivate de iniţiatori prin impactul negativ asupra bugetului local, care a pierdut venituri de 9,2 milioane euro ca urmare a "revoluţiei fiscale" promovate de Guvernul Tudose prin Ordonanţa 79, au fost luate prin votul majorităţii calificate a grupului PNL.

Opoziţia, reprezentată de UDMR şi PSD, a cerut amânarea dezbaterii pentru următoarea şedinţă. "Noi considerăm că nu trebuie să adoptată cea mai simplă modalitate de a recupera aceşti bani, adică să îi luăm de la locuitori", a protestat consilierul UDMR, Kirei Melinda.

Udemerista a cerut retragerea materialului de pe ordinea de zi şi amânarea dezbaterii până după dezbaterea Ordonanţei 79 în Parlament. "Nu trebuie luată astăzi o astfel de hotărâre, ci până la sfârşitul anului. Cred că mai este timp pentru a hotărî", a spus Kirei.

Poziţia grupului UDMR a fost susţinută şi de consilierii PSD. "Putem aştepta să vedem ce se întâmplă în decembrie, dacă la Legea bugetului ies amendamente la aceste modificări de sume sau nu", a cerut liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa.

Propunerile opoziţie au fost însă respinse prin votul majorităţii PNL. Liberalii au fost cu atât mai uşor de convins cu cât viceprimarul Florin Birta a dat asigurări că municipalitatea va reveni asupra majorărilor de taxe în cazul în care Parlamentul va găsi măsuri compensatorii pentru pierderile provocate veniturilor la bugetul local.

"UDMR-ul a propus deja modificarea cotei din impozitul pe venit care se constituie venit la bugetul local, deci recunoaşte o scădere a veniturilor autorităţilor locale. Când UDMR va reuşi să impună acest amendament, noi cu singuranţă vom reveni la actualul nivel de impozite şi taxe", a promis Birta.