Preţul gigacaloriei plătite de orădeni a declanşat marţi discuții aprinse în Consiliul Local Oradea.

În deschiderea dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre privind noile tarife locale ale energiei termice, liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut ieftinirea încălzirii.

Liviu Sabău Popa... arde cărbune

Social-democratul a invocat plafonarea preţului la gaz pentru populaţie prin OUG 114 din 2019, prețul gigacaloriei raportat la venitul mediu din Oradea, mai mic decât în Cluj sau Timișoara şi, în mod surprinzător, poluarea suportată de aceştia de pe urma... cărbunelui ars în producerea energiei termice.

"Mă bucură că scad preţurile de producţie a gigacaloriei, dar asta ar trebui să se vadă şi în buzunarul orădenilor, pentru că ei au suportat și suportă investiţiile, avariile, praful şi fumul rezultat în urma arderii cărbunelui", a spus Popa.

Surprins de consternarea colegilor din Consiliu, conştienţi că ultimul cazan pe cărbune a fost scos din funcţiune în primăvara anului 2016, când a început punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, consilierul PSD a insistat.

"Întrebaţi-l pe Necula (n.r. Stănel Necula, directorul demisionar al Termoficare), că încă mai ardem cărbune...", a zis Popa.

În loc subvenții, investiţii

Primarul Ilie Bolojan a profitat rapid de scăparea consilierului pentru a-i discredita propunerea. "Vă spun eu că nu se mai foloseşte cărbune în CET de ani de zile, dar văd că în unele zone există această nostalgie", a spus ironic edilul.

Primarul s-a acuzat pe social-democrat că răspândeşte neadevăruri. "Aţi dat informaţii greşite şi cu cărbunele, şi legat de preţul gigacaloriei. Şi despre Compania de Apă Oradea era acelaşi folclor, că avem cea mai scumpă apă din ţară, iar în final s-a văzut că eram undeva pe locul 30 şi ceva", a acuzat liberalul.

Bolojan a afirmat că, deşi preţul plătit de orădeni pentru încălzire nu va scădea ca urmare a plafonării preţului gazului, reducerea de 5 lei pe gigacalorie se va aplica subvenţiei acordate de la bugetul local, iar măsura va fi tot în folosul populaţiei.

"Această scădere se va vedea şi în buzunarul orădenilor. Scăzând puţin subvenţia pe gigacalorie de la 18% la 14%, acei bani economisiţi (n.r. de bugetul local) se vor duce în asfaltări şi alte lucrări", a spus Bolojan.

Edilul a dat ca exemplu reabilitarea sistemelor de recirculare a apei. "Vom duce banii în investiţii care se vor vedea direct în buzunarul celor care plătesc termoficarea, pentru că nu vor mai plăti apa rece pe care nu o pot folosi ca şi apă caldă".

Rămâne cum am stabilit...

În final, Consiliul Local a aprobat, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, actualizarea preţului încălzirii prin reducerea cu 5 lei a subvenţiei pe gigacalorie. Cei nouă reprezentanţi ai opoziţiei PSD şi UDMR au votat împotrivă.

Astfel, orădenii racordaţi la reţeaua secundară de termoficare vor plăti din luna februarie tot 276,15 lei, iar cei deserviţi din reţeaua principală vor datora tot 248,02 lei pentru o gigacalorie.

În schimb, pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita, începând de luna aceasta, 310,9 lei în loc de 283,32 lei pe gigacalorie, iar cei deserviţi de reţeaua secundară vor plăti 432,27 lei în loc de 409,24 lei.