De ziua Oradiei, consilierii locali au revenit la sentimente mai bune. Reunit în şedinţa extraordinară, Consiliul Local a aprobat marţi, cu unanimitate de voturi şi fără polemici, aplicaţia de finanţare pentru un proiect european care vizează amenajarea pe arterele intens circulate din municipiu a unui număr de cinci staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice şi hibrid.

Din valoarea totală a proiectului, estimat la 1,2 milioane lei, 696.000 lei o va reprezenta finanţarea europeană, diferenţa de 560.000 lei fiind contribuţia Primăriei.

Cele cinci staţii vor fi amenajate pe domeniul public în străzile Primăriei, Dunărea, Corneliu Coposu, Nufărului şi Aleea Ştrandului.

"Să fim prinşi în program"

Cum consilierul local Liviu Popa Sabău (PSD) a propus strămutarea staţiilor din străzile Dunărea şi Corneliu Coposu pe considerentul că sunt, oricum, prea aglomerate, viceprimarul Mircea Mălan a explicat că acestea au fost alese anume.

"În ghidul de finanţare se preciziează clar că trebuie să fie locaţii aflate la dispoziţia tuturor, pe artere principale şi în zona publică. În plus, aceste amplasamente au în apropiere puncte trafo, iar dacă le mutăm, cu cât distanţa este mai mare, cu atât cresc costurile de racordare", a spus Mălan.

La rândul său, primarul Ilie Bolojan a făcut un apel la consilierii locali să aprobe proiectul de hotărâre în forma supusă votului.

"Propunerea mea este să fim prinşi în acest program ca să avem o reţea minimă de staţii electrice, urmând ca în perioada următoare să o extindem la toate parcările din municipiu", a cerut Bolojan.

Promovat în forma propusă de Primărie, proiectul va trebui depus de municipalitate la Agenţia Fondului pentru Mediu înainte de sfârşitul acestei săptămâni.

ANL pentru medici

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, şi transmiterea în folosinţă gratuită în favoarea ANL a suprafeţei de 4.200 metri pătraţi din curtea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu.

ANL va construi aici primul din cele două blocuri cu 30 de apartamente şi garsoniere destinate medicilor rezidenţi.

"Grupul UDMR salută acest material cu atât mai mult cu cât domnul Cseke Attila a fost cel care a propus introducerea în legea ANL şi a locuinţelor pentru medici", a declarat consilierul local Huszar Istvan.

Lucrările, estimate la circa un milion de euro, vor demara anul viitor. Potrivit înţelegerii făcute de Primărie cu MDRAP, Ministerul Dezvoltării va finanţa construirea imobilului pe terenul pus la dispoziţie de către municipalitate, iar bugetul local va acoperi costul execuţiei utilităţilor aferente construcţiei de la apă şi canalizare la energie termică, electrică şi gaze.

Primăria va mai asigura sistematizarea zonei prin amenajarea de alei pietonale şi spaţii verzi.