Reuniţi în şedinţă extraordinară, aleşii orădenilor au hotărât joi cu unanimitate de voturi răscumpărarea construcţiilor din incinta Ştrandului Municipal de la agenţii economici care le deţin.

Firmele Cordless, Dareka, Vandana, Murray şi Racosim şi-au concesionat încă din 2003, pe bază de licitaţie, 164 metri pătraţi de teren în incinta ştrandului. Durata concesiunii este de zece ani, dar Primăria vrea să pună capăt contractului pentru a putea construi aici viitorul aquaparc.

Totul a pornit de la Direcţia de Dezvoltare Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), care a cerut Administraţiei Imobiliare Oradea degrevarea de sarcini a terenurilor concesionate în vederea implementării viitorului complext welness termal "Nymphaea".

Conform proiectului de hotărâre, Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului a acceptat cererea de finanţare în valoare de 15 milioane de euro depusă de DMPFI pentru implementarea proiectului complexului "Nymphaea", iar terenul trebuie eliberat de orice obligaţii.

Răscumpărarea parcelelor în vederea demolării se va face în urma negocierii unei "juste şi prealabile despăgubiri" între Primărie şi agenţii economici. Comisia de negociere, din care vor face parte consilierii locali Pasztor Sandor şi Dan Octavian, precum şi angajaţi ai municipalităţii, va fi condusă de către viceprimarul Rozalia Biro.

Maternitatea se "modernizează"

Tot cu unanimitate de voturi consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico economici pentru reabilitarea etajelor I şi II de la clădirea care adăposteşte Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie.

Indicatorii au fost anterior analizaţi în şedinta comisiei interministeriale care a avut loc luni la Ministerul Transporturilor dar, pentru a putea fi promovată o hotărâre de Guvern, aceştia au trebuit asumaţi şi de Consiliul Local Oradea.

Lucrările vor implica, printre altele, recompartimentarea saloanelor şi amplasarea unui grup sanitar propriu fiecărui salon, schimbarea pardoselilor, a tâmplăriei interioare şi exterioare, refacerea finisajelor pereţilor, izolarea termică a faţadei, modernizarea instalaţiei electrice, dotarea cu mobilier sanitar, instalaţie de climatizare, sistem de siguranţă şi semnalizare incendiu şi altele.

Reabilitarea Maternităţii va trebui finalizată până în primăvara anului viitor, investiţia ridicându-se la 10,8 milioane lei (inclusiv TVA).

Bloc operator reabilitat la Spitalul Judeţean

În şedinţa de joi consilierii locali au mai aprobat tema de proiectare şi achiziţia documentaţiei tehnico economice în vederea reabilitării blocului operator al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi modernizării secţiei de Gastroenterologie.

Pentru ca investiţia să ajungă în faza de a putea fi finanţată prin Programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, municipalitatea va trebui să îşi asume costurile cu documentaţia tehnico-economică, expertiza tehnică, studiile de fezabilitate şi altele, estimate la 150.000 lei, fără TVA.

Conform hotărârii Consiliului Local, suma va fi alocată din bugetul municipalităţii pe anul în curs.