Consiliul Local a hotărât, marţi, în şedinţă ordinară, să scutească Universitatea Oradea de penalităţile de întârziere aferente impozitului pe clădirea cantinei studenţeşti. Universitatea datora la sfârşitul lunii iulie penalităţi de întârziere în valoare de 15.800 lei aferente unei obligaţii fiscale în valoare de 68.400 lei.

Cu opoziţie

Hotărârea a fost luată cu 14 voturi, numărul minim permis de lege, din partea reprezentanţilor PNL. Reprezentanţii PSD s-au abţinut de la vot în vreme ce consilierii UDMR s-au pronunţat împotrivă. "Legea prevede că constituie avantaj economic orice ajutor dat unei persoane juridice", a afirmat udemerista Kirei Melinda.

Consiliera a susţinut că ştergerea acestor penalităţi constituie un ajutor de stat, iar municipalitatea ar trebui să ceară avizul Consiliului Concurenţei. Kirei a fost de părere că în lipsa acestui aviz hotărârea privind scutirea de plata penalităţilor va fi atacată de Instituţia Prefectului, ca nelegală, aşa că nu ar trebui adoptată.

În replică, primarul Ilie Bolojan, a susţinut cauza Universităţii arătând că este o instituţie publică şi nu o de o firmă, pentru ca ştergerea penalităţilor să poată fi interpretată ca ajutor de stat.

"Este vorba doar de majorări, pentru că impozitul îl va plăti, şi nu este o sumă care să ne scoată din casă", a spus primarul. Bolojan a insistat ca municipalitatea să acorde acest ajutor instituţiei de învăţământ în condiţiile în care care, oricum, "nu stă foarte bine din punct de vedere financiar". De altfel, în trecut, Consiliul Local a acordat scutiri similare de penalităţi în cazul unor culte.

Se extinde Piaţa Obor

În cadrul şedinţei de marţi, aleşii orădenilor au mai hotărât extinderea cu 3.800 metri pătraţi a viitorului amplasament al Pieţei Obor. "ADP solicită preluarea unei parcele alipite parcelei deja alocată, în vederea asigurării accesului optim la reţeaua stradală a viitoarei Pieţe Obor", se menţionează în proiectul de hotărâre.

Consiliul Local a concesionat către Administraţia Domeniului Public 7,9 hectare de teren situat la şoseaua de centură, peste drum de Cartierul Europa, pentru strămutarea Pieţei Obor.

Pe actualul amplasament al Ocska Piac urmează să fie construită o sală polivalentă cu 5.500 locuri cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii.

Alţii la rând!

Pe de altă parte, având în vedere schimbarea de legislatură, Consiliul Local şi-a desemnat marţi noii reprezentanţi în comisiile pentru vânzarea prin negociere directă a terenurilor aflate în proprietatea municipiului.

Din comisiile care funcţionează pe lângă Direcţia Patrimoniu Imobiliar vor face parte liberalii Grigore Morar, Teofil Filimon şi Camelia Dulcă, respectiv udemersita Kecse Gabriella. Aceştia vor fi înlocuiţi, la nevoie, de membrii supleanţi Ioan Lezeu, Corina Fonoage şi Marius Zdrîncă, desemnaţi de PNL şi, reprezentanta UDMR, Kirei Melinda.

La fel, în Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului au fost desemnaţi liberalii Dragoş Marcel, Grigore Morar şi udemeristul Kiss Gabor, iar în conducerea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor au fost numiţi Camelia Dulcă şi Daniel Negrean, ambii membri PNL.

În plus, începând din septembrie, chirurgul Adrian Duşe, consilier local ales pe listele PNL, va fi înlocuit în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de medicul primar ATI, Daniela Negrău. Duşe a renunţat la această funcţie încă din luna iulie, după ce a fost ales consilier local. Celălalt reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al spitalului este doctorul Foldes Adalbert.