Şedinţă de urgenţă

Oradea încearcă să îşi protejeze investitorii de foamea de bani a bugetului central. Primarul Ilie Bolojan a convocat pentru joi, la ora 12, o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a aproba un pachet de măsuri menit să sprijine firmele din parcul industrial.

"Încercăm să găsim soluţii pentru a sprijini investitorii locali din parcul industrial care au fost puşi prin Hotărârea de Guvern de ieri în situaţia de a plăti un impozit pe clădiri de 1,5%", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Astfel, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să îşi dea acordul de principiu pentru vânzarea terenului aferent construcţiilor deţinute către investitorii din parcul industrial care solicită acest lucru şi ieşirea din parcul industrial a firmelor care şi-au manifestat această intenţie. Prin această mişcare în loc să datoreze un impozit de 1,5% către bugetul central, cum prevede Hotărârea de Guvern referitoare la taxa pe stâlp, firmele ar plăti doar 1% către bugetul local.

În plus, pentru că începând din iulie expiră scutirile de impozit acordate companiilor din parcul industrial şi deocamdată nu a fost promovată o altă schemă de ajutor de stat, municipalitatea a propus aplicarea unei cote de impozitare de numai 0,5% pentru clădirile din parcul industrial faţă de 1% cât datorează ceilalţi proprietari de clădiri din oraş.

Cele trei propuneri înaintate Consiliului Local sunt este menite să menţină atractactivitatea oraşului în ochii investitorilor în condiţiile în care Guvernul, în goană după bani la buget, încearcă să îşi lărgească plaja de impozitare sumele nou create urmând să constituie venit la bugetul de stat.

Scrisoare către Ponta

Pachetul de măsuri propus de municipalitate Consiliului local a fost dezbătut anterior cu reprezentanţii firmelor din parcul industrial în cadrul unei întâlniri (foto) care a avut loc miercuri în sala mare a Primăriei. La şedinţă au participat reprezentanţii celor peste 50 de companii din parcul industrial, nemulţumiţi de instabilitatea fiscală din România. Companiile privesc cu îngrijorare faptul că la mijlocul anului sunt înştiinţate că datorează bugetului central sume consistente pe care nu au prevăzute în buget.

"Companiile se vor gândi de acum de două ori înainte să vină în România. Majoritatea ţărilor din jur oferă facilităţi mult mai bune investitorilor. În Polonia, de exemplu, nu doar că nu există acest impozit dar dar statul acoperă 40% din valoarea investiţiei făcute şi tot atât din cheltuielile cu salariile pentru o perioadă de 3 - 5 ani de zile", a declarat reprezentantul unei firme din parcul industrial.

La încheirea întâlnirii participanţii la şedinţă au semnat o scrisoare deschisă adresată premierul Victor Ponta şi ministrului Finanţelor Ioana Petrescu prin care au solicitat "modificarea de urgenţă" a prevederilor fiscale referitoare la impozitarea clădirilor din parcurile industriale.