Consiliul Local îşi începe mandatul cu o majorare de tarife. Aleşii orădenilor se întrunesc joi de la ora 14 pentru a aproba ajustarea tarifelor practicate de Compania de Apă Oradea pentru serviciile de apă şi canalizare.

În urma majorării cu rata inflaţiei, începând cu 1 iulie, preţul metrului cub de apă potabilă va urca de la 3,55 lei la 3,71 lei, în vreme ce tarifele pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi majorate de la 1,49 lei la 1,59 lei pe metrul cub. Tot cu zece bani pe metrul cub se vor scumpi şi serviciile de canalizare pluvială.

Conform proiectului de hotărâre privind majorarea tarifelor, CAO este obligată să îşi ajusteze anual tarifele cu rata inflaţiei până cel târziu la data de 1 iulie a fiecărui an, în baza Contractului de finanţare privind implementarea proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" derulat prin intermediul Aparegio.

Bugetarii iau 8% în plus la salariu

În prima şedinţă de lucru din actualul mandat, consilierii locali vor mai dezbate proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local. Principalele modificări se referă la majorarea bugetului de salarii al angajaţilor municipalităţii şi instituţiilor subordonate ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 19 din 2012.

Normativul prevede recuperarea reducerilor salariale şi majorarea salariilor bugetarilor cu 8% raportat la nivelul din luna mai 2012, respectiv cu încă 7,4% începând din luna noiembrie 2012. Întrucât prima majorare salarială se aplică începând din luna iunie, angajaţii municipalităţii vor simţi efectele ei abia luna viitoare.

Fără inundaţii pe strada Olimpiadei

Printre modificările propuse se mai numără alocarea sumei de 496.000 lei pentru extinderea reţelei de canalizare pluvială din strada Ecaterina Teodoroiu până în canalizarea din Pârâul Sălbatic, care curge în spatele blocului ANL din bulevardul Ştefan cel Mare, lucru care ar putea elimina pe viitor riscul inundării străzilor Olimpiadei şi Berzei în timpul unor ploi abundente.

La fel, aleşii orădenilor sunt chemaţi să aprobe alocarea de fonduri pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare pe străzile Măgurei şi Argeşului care nu au fost prinse în proiectul Aparegio, dar şi majorarea cotizaţiei către Fotbal Club Bihor de la 1.000.000 lei la 1.407.000 lei pentru ca acesta să îşi poată plăti impozitele datorate municipalităţii şi chiria către Administraţia Imobiliară Oradea.

Împărţirea pe comisii

În cadrul primei şedinţe din mandat, aleşii locali mai sunt chemaţi să aprobe noua componenţă a comisiilor de lucru care funcţionează pe lângă municipalitate, precum cele specializate în vânzarea de terenuri, atribuirea de spaţii pentru ONG-uri, de analiză a cererilor de locuinţe şi altele.

Întrucât componenţa Consiliului Local a fost modificată în mare parte în urma alegerilor din 10 iunie, iar posturile de viceprimari au revenit consilierilor Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, noua componenţă a comisiilor va trebui să reflecte atât componenţa deliberativului local cât şi noile raporturi de putere, UDMR fiind trimisă în opoziţie pentru prima dată după două decenii.