Bugetul local va acoperi şi partea de subvenţie din preţul gigacaloriei care revenea Guvernului României. Consiliul Local se întruneşte joi de la ora 14, în şedinţă ordinară, pentru a aproba acest sacrificiu financiar din dorinţa de a câştiga proiectul de investiţii din fonduri europene privind modernizarea CET-ului.

Proiectul constă în achiziţionarea unei turbine pe gaze cu o putere instalată de 20 MWT, a trei cazane de apă fierbinte şi înlocuirea Magistralei 1 din zona Bulevardului Dacia şi a Magistralei 3 din Bulevardul Ştefan cel Mare. Actuala centrală termică şi cele două magistrale de alimentare cu energie termică se află înt-o avansată stare de degradare şi necesită investiţii de urgenţă.

"Pentru a asigura sustenabilitatea financiară a proiectului de investiţii, în valoare de 69,2 milioane euro, Consiliul Local se angajează să subvenţioneze preţul la gigacaloria de energie termică, cu toate că această obligaţie îi revenea Guvernului României, conform prevederilor legale în vigoare. Acest lucru presupune o dublare a efortului financiar pe care Consiliul Local îl face, întrucât pe lângă subvenţia pe care Consiliul o asigură din bugetul local, de aproximativ 20 lei pe gigacalorie, se va adăuga şi subvenţionarea energiei termice, pe care Guvernul trebuia să o asigure din resursele bugetului de stat", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Investiţii în iluminat public şi zone verzi

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor vor fi chemaţi să aprobe indicatorii tehnico-economici din studiile de fezabilitate pentru investiţiile privind extinderea şi reabilitarea reţelei de iluminat de pe malurile Crişului Repede, pe porţiunea dintre podurile Decebal şi Densuşianu, giraţiilor de la intersecţiile străzilor Dacia cu Transilvaniei şi Matei Corvin cu Suişului, a Parcului Seleuş, a străzilor Padişului, Atelierelor, Nicolae Şova, Ciheiului, Leonardo da Vinci şi Drumului Naţional 76. Lucrările au fost estimate la circa 5 milioane lei şi vor fi plătite de la bugetul local.

Cu aceeaşi ocazie, consilierii vor aproba şi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a Parcului Liniştii, în valoare de circa 3,3 milioane lei. Investiţia cuprinde construcţia de terenuri de minifotbal, minibaschet, skateboard şi a unui WC public, amenajarea unei fântâni arteziene şi extinderea reţelelor de apă şi iluminat public.