Aleşii orădenilor au hotărât joi, cu unanimitate de voturi, ca bugetul local să acopere şi partea de subvenţie la energia termică plătită de la bugetul central în cazul în care Guvernul îşi retrage sprijinul financiar acordat populaţiei pentru plata încălzirii.

Hotărârea a fost luată ca o măsură asiguratorie ca orădenii să nu se debranşeze masiv de la CET în cazul retragerii subvenţiilor, făcând astfel inutile investiţiile în reabilitarea centralei pe bani europeni.

Municipalitatea intenţionează să atragă nu mai puţin de 69,2 milioane euro din fonduri comunitare pentru refacerea şi modernizarea centralei, prin achiziţionarea unei turbine pe gaze cu o putere instalată de 20 MWT, a trei cazane de apă fierbinte şi înlocuirea Magistralelor 1 şi 3 din zona bulevardelor Dacia şi Ştefan cel Mare care înregistrează pierderi pe reţea şi necesită intervenţii de urgenţă.

Proiectul de hotărâre a fost adopat fără nicio împotrivire, consilierul Dorin Corcheş, liderul opoziţiei PDL ţinând să precizeze că acest lucru nu înseamnă neapărat retragerea subvenţiei de la bugetul central. "Subvenţionarea gigacaloriei de către Guvern, cel puţin în această iarnă, va exista în continuare", a spus Corcheş.

Să fie lumină!

În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat indicatorii tehnico-economici din studiile de fezabilitate ale investiţiilor în valoare de circa 5 milioane lei care urmează să fie făcute în extinderea şi reabilitarea reţelei de iluminat din municipiu. Lucrările vor fi făcute pe porţiunea de pe malul Crişului Repede cuprinsă între podurile Decebal şi Densuşianu, giraţiile de la intersecţiile străzilor Dacia cu Transilvaniei şi Matei Corvin cu Suişului, parcul Seleuş, străzile Padişului, Atelierelor, Nicolae Şova, Ciheiului, Leonardo da Vinci şi Drumul Naţional 76.

Tot cu unanimitate de voturi au fost aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a Parcului Liniştii, estimate la 3,3 milioane de lei. Investiţia implică amenajarea de alei pietonale, rampe pentru persoanele cu dizabilităţi, terenuri de fotbal, minibaschet, skateboard şi a unui WC public. Proiectul mai cuprinde construcţia unei fântâni arteziene şi extinderea reţelelor de apă şi iluminat public.

Consilierii locali au mai votat şi amenajarea Parcului Salca. Proiectul de finanţare pentru realizarea investiţiei se află în stadiul de evaluare finală, la Agenţia Fondului pentru Mediu, valoarea investiţiei ridicându-se la suma de 652.845 Euro. Lucrările vor fi realizate în termen de 9 luni.

Sporuri pentru poliţiştii comunitari

De asemenea, aleşii orădenilor au aprobat acordarea unui spor de 7% la salariul de bază poliţiştilor comunitari care îşi desfăşoară activitatea în stradă. Propunerea formulată de directorul Poliţiei Comunitare, Crăciun Leucea, are ca scop stimularea celor 56 de agenţi de teren şi nu are nicio legătură cu numărul de amenzi pe care le dau aceştia.

"Acest spor se aplică tuturor poliţiştilor care sunt în stradă, indiferent dacă aplică sau nu sancţiuni", a precizat primarul Ilie Bolojan. Şeful executivului a mai spus că din amenzile aplicate de poliţişti se constituie fond special din care poliţiştii primesc stimulente, dar asta doar după încasarea sumelor la bugetul local.