Procurorul militar orădean Liviu Lascu, trimis în judecată disciplinară de Inspecţia Judiciară pentru delict de opinie, a fost exonerat de răspundere de Secţia pentru procurori în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii.

Membrii Secţiei au respins, marţi, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Lascu, care ocupă funcția de şef al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, cercetat pentru "desfăşurarea de activităţi cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în public sau în timpul serviciului", considerată abatere disciplinară de Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. 

Acţiunea a fost respinsă cu unanimitate de voturi, ca fiind neîntemeiată.

Interpelat de BIHOREANUL, procurorul militar Liviu Lascu a refuzat să comenteze pe marginea subiectului. "Vom putea discuta după ce procedura disciplinară va fi încheiată", a explicat magistratul, referindu-se la faptul că hotărârea CSM mai poate fi atacată de Inspecţia Judiciară cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

A comentat

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, procurorul Liviu Lascu a fost trimis în judecată de Inspecția Judiciară pentru că ar fi distribuit pe contul său de Facebook articole critice la adresa preşedintelui Klaus Iohannis și a șefului DNA Marius Voineag.

Este vorba despre trei postări făcute în anul 2021 și 2023, după cum se arată într-un comunicat al Inspecției Judiciare. „Fapta procurorului LASCU ALEXANDRU LIVIU de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj, la data sesizării delegat în funcția de procuror șef al Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care în zilele de 21.10.2021, 6.03.2023 și 17.04.2023 a distribuit pe pagina personală de Faceebok Liviu Lascu trei articole de presă cu temă politică, la primul din ele adăugând și un comentariu propriu, întrunește elementele constitutive ale abaterii disciplinare justificate de către inspectorii judiciari”, au acuzat inspectorii judiciar. 

Procurorul postase pe Facebook editoriale ale jurnalistei Ioanei Ene Dogioiu, în care aceasta critica faptul că fostul şef al DNA Crin Bologa nu a mai fost propus pentru un nou mandat în fruntea parchetului anticorupţie şi se exprima critic la adresa şefului statului Klaus Iohannis şi a actualului şef al DNA Marius Voineag. 

Anul trecut, Lascu a ocupat funcţia de şef al Secţiei Militare a DNA din septembrie 2022 şi până în 22 mai 2023, când Secția de procurori din CSM a decis cu o majoritate de 4 la 1 încetarea delegării sale pe această funcție.

Astfel, Lascu a revenit la șefia Parchetului Militar Cluj.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!