Lucrările de consolidare a dealului Ciuperca vor costa peste 1,6 milioane lei. Consiliul Local a aprobat joi, indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de stabilizare a versantului în urma alunecărilor de teren de anul trecut.

Hotărârea a fost luată cu votul grupului majoritar al PNL, în vreme ce consilierii UDMR au votat împotrivă iar cei ai PSD s-au abţinut de la vot.

Cine e vinovat?

După toate probabilităţile, udemeriştii au fost nemulţumiţi că municipalitatea nu a stabilit nici acum un vinovat pentru dezastrul din iarnă. "Până la urmă s-a aflat motivul clar? Vina cui este?", a întrebat liderul grupului UDMR, Huszar Istvan.

"Există o expertiză care spune că cea mai mare parte din vină ţine de proiectare", a răspuns primarul Ilie Bolojan.

Edilul a precizat că în primă fază aleşii locali sunt chemaţi să aprobe lucrările de stabilizare a dealului, urmând ca refacerea amenajărilor făcute acolo din bani europeni să aibă loc într-o fază ulterioară.

Municipalitatea pare să îşi fi asumat din start cheltuielile cu lucrările de consolidare a vesantului care nu au fost prevăzute în proiect.

În ceea ce priveşte lucrările de refacere, Primăria va încerca să îşi recupereze banii de la cei vinovaţi de alunecările de teren. "Contravaloare lucrărilor de refacere va fi într-o formă sau alta recuperată de la cei responsabili pentru această situaţie de fapt", a promis edilul.

Întâi stabilizează clădirea...

Lucrările de consolidare a versantului au fost gândite în trei faze separate şi aprobate prin trei Hotărâri de Consiliu Local diferite.

Astfel, în faza întâi, estimată la 247.000 lei, va avea loc rigidizarea fundaţiei clădirii cafe-barului din vârful dealului, care, potrivit măsurătorilor făcute de experţi, continuă să vină la vale.

Potrivit raportului de specialitate, "s-a prevăzut realizarea unor grinzi de rigidizare din beton armat care vor lega fundaţiile izolate existente şi vor fi solidizate (!) cu acestea prin intermediul unor conectori din oţel beton". Altfel spus, pilonii clădirii, în prezent independenţi, vor fi conectaţi între ei prin grizi din beton pentru a împiedica alunecarea ei.

În paralel, executantul lucrărilor va realiza trei drenuri longitudinale cu lungimea de 100 metri fiecare de-a lungul pantei dealului. Cele trei şanţuri vor avea rolul de a colecta apele de pe versant pentru a evita infiltrarea în sol cu riscul de a provoca noi alunecări de teren. Termenul de predare a lucrărilor va fi de 30 de zile.

Vor ţintui dealul cu piloţi foraţi

În cea de a doua etapă a lucrărilor de stabilizare a dealului, estimată la 467.000 lei plus TVA, constructorii vor fi chemaţi să execute, la cota 167,5 metri, un perete format din 67 de piloţi foraţi cu diametru de 60 centimetri.

Stâlpii vor fi montaţi la o adâncime de 12 metri şi vor fi dispuşi în rând pe o lungime de 110 metri liniari. Durata de execuţie a lucrărilor va fi de 1 lună şi jumătate.

Acest rând de piloţi va fi întărit în etapa a treia de încă două rânduri de piloţi, care vor fi amplasaţi la cota 177,5 metri, la o adâncime de 15 metri. Investiţie în valoare de 903.000 lei. Cei 98 de piloţi cu un diametru de 60 centimetri vor trebui finalizaţi în cel mult două luni.

Dezastrul Ciuperca

Grădina publică Ciuperca a fost distrusă în urma unor alunecări de teren care au avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2016. Pământul desprins din versant a distrus, printre altele, cascada de la baza punctului de alimentaţie publică, un punct de belvedere, amfiteatrul şi mai multe ziduri de piatră. 

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de 5 ani.