Consiliul Judeţean Bihor, Primăria şi Universitatea Oradea, Inspectoratul Judeţean şi cinci licee cu profil tehnologic înfiinţează un consorţiu pentru dezvoltarea învăţământului dual, aşa încât şi profesorii să fie mai bine pregătiţi pentru a preda, şi elevii pentru a se integra în piaţa muncii, din consorţiu urmând să facă parte şi firme interesate să-i angajeze.

Un consilier judeţean UDMR acuză, însă, că în schemă nu au fost cuprinse toate şcolile profesionale din Bihor, dând exemplul a două unităţi lăsate arbitrar pe dinafară, din Borş şi Cadea.

În parteneriat cu firme

Potrivit acordului de parteneriat între CJ Bihor, Primăria şi Universitatea Oradea, IŞJ Bihor, colegiile tehnice Traian Vuia şi Mihai Viteazul din Oradea, Alexandru Roman din Aleşd şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi tot din Oradea, scopul înfiinţării consorţiului este asigurarea educaţiei şi formării profesionale în sistem dual prin dezvoltarea de parteneriate cu operatori economici pentru a adapta această formare cerinţelor de pe piaţa muncii.

Concret, în baza parteneriatului, valabil pe 15 ani, consorţiul va organiza şi desfăşura stagii de practică profesională în mai multe calificări, va asigura unităţilor şcolare condiţii materiale (echipamente, utilaje, materii prime etc), resurse umane (tutori şi formatori), condiţii pentru respectarea sănătăţii şi securităţii în muncă atunci când elevii şi studenţii fac practică profesională în firme, ateliere cu mijloace tehnologice moderne şi chiar stagii de pregătire inclusiv în alte state membre UE.

Cu bani din PNRR

Consorţiul ar urma să-şi desfăşoare cea mai mare parte a activităţilor didactice în complexul din strada Ceyrat (foto) destinat iniţial învăţământului special, acesta urmând să fie dotat ca atare cu fonduri din PNRR, a spus preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

El a mai precizat că în fiecare regiune de dezvoltare vor fi finanţate cel mult câte două campusuri pentru învăţământul dual, deci autorităţile din Oradea şi Bihor sunt în concurenţă cu cele din celelalte cinci judeţe ale regiunii Nord-Vest (Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare şi Maramureş).

De asemenea, preşedintele CJ Bihor a spus că partenerii privaţii sunt în procedură de selectare, iar consorţiul va asigura pregătire în sectorul industrial, în construcţii, în instalaţii etc, adică în meserii cu căutare pe piaţa muncii.

"De salutat", dar...

Consilierul judeţean Keri Hajnal (foto jos), inspector şef adjunct al IŞJ Bihor, a afirmat că iniţiativa pentru formarea consorţiului şi înfiinţarea campusului pentru învăţământul dual sunt bune, însă nu şi punerea în practică a ideii. Motivul? Ar fi trebuit ca din consorţiu să facă parte, a spus Keri, toate şcolile cu profil tehnologic din judeţ, nu doar cele cinci selectate.

Kery Hajnal, inspector școlar

"Este de salutat intenţia, totuşi votul meu va fi împotrivă, pentru că am o problemă cu şcolile, există şcoli care n-au fost contactate şi n-au fost implicate în acest proiect", a spus reprezentanta UDMR, propunând amendarea proiectului aşa încât să vizeze toate şcolile profesionale din judeţ.

Ea a şi dat exemplul a două unităţi şcolare care ar fi meritat să fie incluse în consorţiu, şi anume Liceul Tehnologic nr. 1 din Borş şi Liceul Tehnologic nr. 1 din Cadea.

La replica lui Bolojan, că pe o parte şcoala din Cadea ar avea specific învăţământul agricol, iar pe de alta lista cu cele cinci şcoli a fost propusă de IŞJ, Keri a obiectat afirmând că, de fapt, la Cadea sunt şi clase cu profil tehnologic, iar lista, de fapt, a fost propusă "de o singură persoană din IŞJ, nu de Consiliul de Administraţie al Inspectoratului".

În final, amendamentul UDMR-istei a fost votat numai de propriii colegi şi de cei din PSD, astfel că varianta aprobată este cea iniţială.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!