Spitalul Judeţean şi cel Municipal vor forma un consorţiu în vederea reducerii costurilor cu serviciile. "Consiliile de administraţie ale celor două spitale şi-au dat luni acordul de principiu pentru realizarea unui consorţiu spitalicesc, un fel de alianţă şi nu o fuziune juridică, având ca obiectiv realizarea unor servicii mai bune cu costuri mai mici", a declarat marţi, primarul Ilie Bolojan.

Consorţiul spitalicesc va fi condus de Consiliile de Administraţie ale celor două spitale şi va avea în frunte un director coordonator. Structura de conducere unificată va analiza serviciile suport ale celor două spitale care pot fi puse la comun în vederea scăderii costurilor. Acestea sunt: laboratorul de analize, spălătoria, cantina, sterilizarea, curăţenia, compartimentele personal, juridic, administrativ şi altele.

Potrivit primarului, primul serviciu unificat va fi laboratorul. Vinerea trecută o delegaţie a municipalităţii orădene din care au făcut parte şi managerii celor două spitale, Gheorghe Carp de la Judeţean şi Claudia Cladovan de la Municipal a vizitat laboratorul Institutului de Medicină din Szeged care deserveşte spitalele din localitate.

"Am studiat mai multe exemple de bună practică din România şi Ungaria. Dacă la Szeged un astfel de laborator comun al spitalelor din localitate funcţionează, trebuie să funcţioneze şi la noi", a spus edilul.

Potrivit primarului, laboratorul, complet automatizat, va funcţiona la unul din cele două spitale, va face analizele la comun şi va comunica rezultatele în sistem electronic realizând astfel economii consistente la cheltuielile cu materialele şi cele de personal.

"Vom avea cel mai bun laborator din această parte de ţară la costuri mai mici decât în prezent. Nu pot să spun încă despre ce economii va fi vorba. Vom face o analiză la sfârşitul lunii iulie şi în funcţie de reuşita proiectului vom lua în calcul gestionarea în comun şi a altor servicii", a mai spus Bolojan.