Constructorii au montat miercuri primele grinzi ale pasajului de la Piaţa 100, operaţiunea demarând dimineaţa, în jurul orei 8. Deşi municipalitatea a anunţat că circulaţia pe centură, în zona viitorului pasaj, va fi sistată încă de miercuri, până la urmă constructorii au lucrat sub trafic, restricţiile de circulaţie urmând să fie aplicate de joi, 12 noiembrie.

"Astăzi au fost montate cele 15 grinzi de pe prima deschidere. În total, pe cele trei deschideri ale pasajului vor fi montate 45 de grinzi", a explicat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

Montarea unei grinzi constituie un adevărat test de răbdare şi precizie, având în vedere că fiecare piesă din beton are o lungime de 24,5 metri şi o greutate de 24 de tone.

"Miercuri, montarea grinzilor s-a desfăşurat sub trafic. Astăzi, constructorul a reuşit să se organizeze astfel încât să poată lucra în condiţii de siguranţă fără să fie nevoit să ceară închiderea circulaţiei", a spus Dragoş.

Primăria a anunţat că circulaţia pe şoseaua de centură, pe tronsonul delimitat de pasajele supraterane din străzile Ciheiului şi Calea Aradului, va fi restricţionată până pe 16 noiembrie.

Astfel, traficul auto va fi deviat de joi pe străzile Thurzo Sandor, Atelierelor, Ceyrat şi Islazului cu revenire în şoseaua de centură înainte de pasajul suprateran din Calea Aradului, de la ieşirea din Oradea spre Deva.

În sens opus, dinspre Borş către Cluj, şoferii vor avea la dispoziţie drumul ocolitor dinspre Parcul industrial din calea Ogorului cu revenire în şoseaua de centură, după pasajul care leagă oraşul de Cihei sau cel din Nufărul de la ieşirea din municipiu către Beiuş.

Odată montate toate cele 45 de grinzi, constructorul va trece la armarea structurii, turnarea stratului de beton şi asfaltarea pasajului. "Dacă vremea va permite continuarea lucrărilor şi nu vor avea perioade cu precipitaţii sau îngheţ, lucrarea ar putea fi predată în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie", a spus Marcel Dragoş.

Potrivit contractului de execuţie semnat de municipalitate cu firma Porr Construct, lucrările, în valoare de 30 milioane lei plus TVA, ar trebui finalizate în aprilie 2021.