Conducerea Consiliului Judeţean Bihor a convins asocierea de firme care a câştigat licitaţia, a semnat contractul de execuţie şi a primit ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari din Oradea să renunţe amiabil şi fără pretenţii la contractul în valoare de 24,8 milioane lei cu TVA.

Cele două părţi - adică CJ Bihor, respectiv asocierea formată din firmele Drum Asfalt SRL, Trameco SA şi Constructorul Sălard - au semnat un act adiţional la contractul iniţial (semnat în septembrie de vechea conducere a instituţiei) prin care decid de comun acord că se renunţă la contractul de execuţie a lucrării, "fără niciun fel de pretenţii financiare sau de altă natură".

Actul adiţional a intrat în vigoare pe 23 noiembrie. "Ne-am înţeles cu ei. Decizia a fost una amiabilă", s-a rezumat să spună preşedintele CJ Ilie Bolojan.

Clădirea fostei Policlinici Mari (str. Republicii nr. 35) nu va rămâne, însă, nereabilitată. Motivul pentru care noii şefi ai CJ Bihor au tratat pentru renunţarea la contract este acela că, de la începutul anul viitor, un astfel de proiect ar fi eligibil să fie finanţat din fonduri europene. Or, iniţial, lucrările ar fi urmat să fie plătite dintr-un împrumut contractat de fosta conducere a instituţiei, în frunte cu ex-preşedintele Pásztor Sándor.

"Vom revizui studiul de fezabilitate pe eficienţă energetică, îl vom supune aprobării în plenul Consiliului Judeţean şi îl vom depune pe axa de eficienţă energetică imediat după 1 ianuarie", a declarat Ilie Bolojan.

La începutul lunii noiembrie, vicepreşedintele CJ Mircea Mălan a anunţat într-o conferinţă de presă că se va încerca rezilierea pe cale amiabilă a contractului de execuţie deja semnat pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, căci demararea lucrării în felul acesta, mai precis cu bani împrumutaţi, a fost "o decizie eronată, care nu are nicio legătură cu interesul real al oamenilor din acest judeţ".

"Dacă ar fi întârziat semnarea contractlui până după 1 ianuarie 2021, acest proiect ar fi devenit eligibil pe fonduri europene în viitoarea perioadă de finanţare 2021-2027, iar judeţul ar fi avut de achitat 2% din 5 milioane de euro, nu toată această sumă", a explicat atunci fostul viceprimar al Oradiei.