Dealul Ciuperca a intrat în reparaţii de urgenţă. Constructorii au început marţi lucrările de amenajare a drumului tehnologic necesar deplasării utilajelor care vor consolida dealul în urma alunecărilor de teren din 13 noiembrie. Lucrările sunt executate de firma Abed Nego, pe cheltuială proprie.

"La dealul Ciuperca lucrează tot firma care a executat lucrările. Fiind vorba de lucrări de urgenţă, nu putem discuta de contraprestaţie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit edilului, în urma vizitei făcute în 17 noiembrie la faţa locului şi a măsurătorilor executate periodic pentru a stabili viteza de alunecare a versantului, echipa de experţi condusă de profesorul Marin Marin de la Universitatea Tehnică Timişoara a transmis săptămâna aceasta municipalităţii primele măsuri care trebuie luate pentru consolidarea dealului.

"Sunt două direcţii pe care vom acţiona. Pe de o parte vom executa două rânduri de piloţi foraţi, care au rolul de a consolida versantul şi clădirea principală. Pe aceşti piloţi urmează să se execute zidurile de sprijin care vor asigura stabilizarea terenului de suprafaţă. A doua direcţie este realizarea unui sistem de drenare a apei din terenul de suprafaţă şi evacuarea acesteia în afara perimetrului afectat", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Consolidări şi drenări

Potrivit edilului, piloţii foraţi cu diametru de 80 centimetri şi adâncimi variabile de circa 15 metri vor fi dispuşi la intervale de circa 2,5 metri în amonte faţă de cele două alei pietonale afectate de alunecările de teren.

Piloţii vor fi montaţi de o firmă din Cluj, începând de zilele următoare, şi vor fi amplasaţi integral în subteran, deasupra lor urmând să fie realizat un zid din beton amprentat sau gabioane de piatră.

Lucrările vor trebui realizate în cel mai scurt timp posibil, pentru a opri alunecarea versantului. "Terenul are mici probleme de alunecare din cauza precipitaţiilor şi a cantităţii de apă din sol. Din acestă pricină s-a şi decis realizarea acelui sistem de drenaj pentru a fi împiedicată apa să ajungă la linia de rupere, acolo unde întâlneşte argila pe care nu o poate penetra", a spus edilul. Sistemul de drenaj va colecta apele de pe deal şi le va descărca în sistemul de canalizare al oraşului.

Viceprimarul a afirmat că alunecările de teren nu au afectat clădirea principală cu funcţie de cafe-bar şi punct de informare turistică. Cu toate acestea, imobilul va fi consolidat.

"Există o microfisură, mai mică de un milimetru, la unul din pilonii clădirii, motiv pentru care se execută două grinzi de consolidare. Acel pilon va fi legat mult mai solid de scheletul întregului ansamblu", a spus Mălan.

Prejudiciu necunoscut

Viceprimarul a estimat că, în ciuda aspectului dramatic al zonei, alunecările de teren au afectat doar 10% din suprafaţa de 38.000 de metri pătraţi a grădinii publice Ciuperca.

Echipa de experţi va trebui să stabilească până la sfârşitul lunii ianuarie cauzele alunecărilor de teren şi cei care se fac responsabili pentru producerea acestora. Prejudiciul va fi, însă, cunoscut abia anul viitor.

"Deocamdată nu avem cum să ştim la cât se ridică prejudiciul. În primăvară vom reface lucrările şi vom constata cât vor costa. Evident că acestea vor fi plătite de cine s-a făcut vinovat", a declarat Mălan.

Lucrările de amenajare a dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de cinci ani.