Lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Piaţa Gojdu au ajuns la stadiul de 43%, a anunțat miercuri Primăria Oradea. De asemenea, se lucrează la pavarea piațetei de deasupra acesteia.

A început pavarea

Constructorii au început săptămâna trecută amenajarea viitoarei piaţete din jurul Catedralei Episcopale Ortodoxe Învierea Domnului.

„Piaţeta de deasupra parcării subterane din zona Catedralei Ortodoxe începe să prindă contur, fiind montat deja pavajul de porfir pe o suprafaţă de 250 metri pătraţi. Este vorba de zona dinspre Banca Românească", a anunţat miercuri Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Spaţiul pietonal care va fi amenajat va avea o suprafaţă de circa 7.000 metri pătraţi, similar suprafeţei parcării din subteran.

Piaţeta va servi ca principală cale de acces pietonal către Catedrala Ortodoxă şi Cetatea Oradea. Aceasta va fi parte integrantă din viitorul coridor turistic care va lega zona centrală, pornind din strada Republicii de Piaţa Unirii, Parcul 1 Decembrie şi fortificaţia orădeană, cel mai important monument istoric al oraşului.

Lucrările se apropie de jumătate

În ceea ce priveşte construcţia parcării tip park and ride, lucrările se apropie de jumătate. "Stadiul fizic al lucrărilor este în acest moment de 43%", se menţionează în comunicat.

Conform municipalităţii, detaliat, "stadiul de execuţie al parcării se prezintă astfel: fundaţiile şi stâlpii – 100%, pardoseala – 90%, planşeul – 65%, instalaţiile electrice – 25%, reţeaua de apă pluvială – 75%, reţeaua de încălzire cu agent termic – 90%".

Constructorii au declarat pentru BIHOREANUL că lucrările vor urma să se mute în interior. „În momentul de față se lucrează la partea de pavaje și urmează să finalizăm hidroizolațiile, după care urmează să ne mutăm în interior cu pregătirile de parcare de la pardoseală, finisaje și vopsitorii la montarea automatelor de parcare”, a spus directorul Construcții Erbașu Transilvania, Călin Roman.

Lucrările de execuţie, atribuite pentru suma de 33,7 milioane lei plus TVA firmei Construcţii Erbaşu împreună cu Simbac şi Electrofor, vor trebui închise până la finalul lunii decembrie.

Conform proiectului, parcarea subterană din zona Catedralei Ortodoxe va avea o capacitate de 258 de locuri, dintre care 6 pentru încărcarea maşinilor electrice, 10 pentru persoanele cu dizabilităţi şi 31 pentru motociclete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!