Într-o replică transmisă BIHOREANULUI la o zi după ce publicaţia a consemnat afirmaţiile candidatului ALDE la Primăria Oradea, Ştefan Herchi, privind costurile şi provenienţa turbinei noului CET pe gaz, constructorul acestuia, compania Elsaco Engineering, demontează insinuările acestuia şi face precizări în legătură cu ambele aspecte puse în discuţie.

Concret, la fel cum a făcut cu o zi înainte şi administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, comunicatul Elsaco arată că valoarea proiectului implementat de această companie în asociere cu STC Spa în vederea construirii noii termocentrale este de 52 milioane euro, nicidecum de 120 milioane euro, cum au susţinut reprezentanţii ALDE, Ştefan Herchi, şi Adrian Tunduc, în conferinţa de presă desfăşurată miercuri la sediul acestui partid. Din această sumă, turbina a costat 18,9 milioane euro, iar "preţurile menţionate sunt preţuri de piaţă pentru echipamentele noi, pot fi identificate în toate licitaţiile de acest gen".

De asemenea, în condiţiile în care candidatul ALDE la Primărie a afirmat că "un fost membru al Consiliului de Administraţie de la CET", pe care îl consideră "de încredere", i-ar fi spus că "turbina a fost adusă dintr-un parc rece al Armatei Americane din Ungaria", Elsaco Engineering arată că aceasta "este un echipament General Electric nou, producţie 2015, vine din SUA, a fost asamblată în cutie (skid) în facilităţile General Electric din Ungaria", fiind – aşadar – nouă, nu veche, aşa cum insinuau politicienii ALDE.

"Restul afirmaţiilor făcute cu privire la echipament sunt total iresponsabile şi periculoase. O astfel de investiţie aduce reale beneficii comunităţii locale şi astfel de iniţiative ar trebui să apară în toate domeniile unde este posibil, în loc să fie denigrate prin nişte insinuări care nu au nimic de-a face cu realitatea. Afirmaţiile nefondate ale unor politicieni aflaţi în perioada precampaniei electorale nu fac decât să pună sub semnul întrebării credibilitatea firmelor constructoare şi să aducă prejudicii", mai precizează Elsaco Engineering.

Comunicatul transmis cu semnătura şefului Departamentului de Comunicare al companiei, Andreea Govna, se încheie cu precizarea că "faţă de cele arătate mai sus, înţelegem să ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanţelor judecătoreşti competente".