Primăria orădeană a adjudecat licitaţia pentru reabilitarea primelor opt corpuri de clădire din incinta Cetăţii. Firma Constructorul Sălard în asociere cu Korintosz KFT şi Lodzsa KFT a câştigat licitaţia, pentru 21,3 milioane lei fără TVA.

Conform regulamentului de organizare a licitaţiei, lucrările au fost atribuite firmei care a oferit cel mai mic preţ. Ceilalţi trei contracandidaţi au cerut pentru lucrări sume sensibil mai mari. Astfel, Euras SRL a făcut o ofertă de 22,9 milioane lei, Selina a propus 23,1 milioane lei, iar Castrum-Tim a cerut pentru lucrări 24,4 milioane lei. Sumele sunt fără TVA.

Contractul de execuţie a lucrărilor urmează să fie semnat pe 26 februarie. "Să sperăm că nu vor fi contestaţii, pentru că mi se pare o licitaţie fără semne de întrebare. În caz contrar s-ar putea să nu ne încadrăm în termenul limită şi va trebui să facem un act adiţional la contractul de finanţare, fapt care este permis doar o dată în patru ani", a declarat viceprimarul Rozalia Biro, marţi în cadrul unei conferinţe de presă.

Lucrările de reabilitare a primelor opt corpuri de clădire din incinta Cetăţii Oradea au fost estimate iniţial la 8 milioane de euro, vor dura cinci ani şi sunt finanţate din fonduri europene pe baza unui proiect privind reintroducerea în circuitul turistic a celui mai important monument istoric din Oradea.

Cetatea Oradea este un monument de valoare naţională excepţională, de clasa A, se întinde pe 16 hectare şi numără în total 12 corpuri de clădire. La finalul lucrărilor, pentru a atrage turiştii, Cetatea va oferi vizitatorilor Muzeul Cetăţii, un Lapidarium, Muzeul Pâinii, o bibliotecă, spaţii expoziţionale, centre de degustare a produselor tradiţionale, o galerie de vinuri şi o stradă a breslelor cu ateliere specifice de olărit, tâmplărie, lăcătuşerie şi sticlărie. În incinta monumentului istoric va mai funcţiona un centru european de educaţie permanentă, spaţii de conferinţe, centre de voluntari şi magazine de antichităţi.