Compania austriacă Strabag a contestat, pentru a doua oară, rezultatul licitației pentru realizarea proiectării şi execuţiei subsecţiunii 3C2 a Autostrăzii Transilvania, dintre Chiribiș și Biharia.

Informaţia a fost confirmată joi, pentru BIHOREANUL, de Crina Lăpuşan, şefa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj-Napoca, din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Nu cunosc, la această oră, detalii privind motivul contestării, dat fiind faptul că licitaţia a fost organizată la nivel central de CNAIR, dar vă pot confirma că rezultatul a fost contestat pentru subsecţiunea dintre Chiribiş şi Biharia”, a declarat şefa DRDP Cluj.

De două ori

Prefectura Bihor a anunţat pe 12 iunie că cea mai recentă licitaţie organizată de CNAIR pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a subsecţiunii 3C2 a Autostrăzii Transilvania a fost câştigată de asocierea dintre firma Trameco, parte a grupului Selina, în asociere cu compania slovacă Vahostav şi cu Water Drillings din Bucureşti.

Subsecţiunea 3C2 ar urma să aibă o lungime de 28,55 kilometri, iar asocierea câştigătoare să primească 326,515 milioane lei (plus TVA), adică echivalentul a 68,3 milioane euro (fără TVA), pentru a realiza lucrările de proiectare şi execuţie în 24 de luni.

Rezultatul a fost contestat de austriecii de la Strabag, cei care, de altfel, au atacat şi rezultatul primei licitaţii, anul trecut. Atunci, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins reclamaţia Strabag, care s-a adresat justiţiei, având câştig de cauză la Curtea de Apel Bucureşti, care a obligat CNAIR să refacă procedura.

Pentru tronsonul 3C1 Suplacu de Barcău - Chiribiş, câştigat la licitaţie de o asociere între firma autohtonă Construcţii SA şi croaţii de la Hidroelektra Mehanizacija DD, pentru echivalentul a 75,7 milioane euro (fără TVA), nu a fost depusă nicio contestaţie.

Una-i în campanie, alta-i după

Pe 12 iunie, Prefectura Bihor preciza, citând CNAIR, că procedura de semnare a contractelor pentru cele două subsecţiuni va putea fi declanșată după 10 zile, „dacă în acest termen legal nu vor fi depuse contestații”.

În campania pentru alegerile europarlamentare, ministrul Răzvan Cuc, care vizitase şantierul subsecţiunii 3C1 dintre Borş şi Biharia, de 5,35 kilometri, la care deja asocierea Trameco - Vahostav începuse lucrul, promitea că semnarea contractelor cu câştigătorii licitaţiilor va fi posibilă chiar dacă se depun contestaţii. Ceea ce, iată, cel puţin până acum, nu se întâmplă...