Lucrările de construire a rețelei de distribuție a gazelor naturale din Sânnicolau Român au fost finalizate în mai puțin de trei luni de la începerea lor, în luna octombrie, a anunțat CJ Bihor printr-un comunicat dat publicității miercuri.

„Rezolvă două lucruri”

Potrivit acestuia, împreună cu primarul comunei, Dumitru Munge și cu reprezentanții firmei Distrigaz Vest SA, care le-a executat, vicepreședintele Mircea Mălan a participat în prima parte a zilei la recepționarea investiției, pe care administrația județeană a sprijinit-o cu suma de 1 milion de lei, adică aproape o treime din totalul necesar, de 3,044 milioane lei (fără TVA).

În total, din 10 octombrie - ziua începerii lucrărilor - în Sânnicolau Român au fost construite 13 kilometri de conducte.

,,Introducerea gazului rezolvă două lucruri importante. În primul rând, Sânnicolau Român, fiind o comună de șes, unde nu este pădure, problema încălzirii este, inevitabil, una dificilă și aici gazul rezolvă, cu toate dificultățile de conjunctură, această problemă. Al doilea lucru este că odată cu rețeaua de gaz, această comună devine mai atractivă pentru investitori”, a spus Mălan la recepționarea lucrărilor.

Peste 500 de consumatori

Deși finalizată și recepționată, rețeaua de distribuție a gazelor naturale din Sânnicolau Român va fi pusă în funcțiune în aproximativ 30 de zile, după autorizare, precizează CJ Bihor.

Conform primarului comunei, Dumitru Munge, până acum și-au arătat interesul pentru a se racorda la noua rețea 500 de gospodării, șapte exploatații agricole care vor să utilizeze gaz pentru uscarea cerealelor, precum și două ferme avicole.

„În mod clar existența rețelei de gaz va face comuna mai atractivă și pentru alți investitori, mai ales că se află la distanță mică de Oradea”, a mai spus edilul.

Program multianual

CJ Bihor a început în vara anului trecut un program multianual în baza căruia acordă în fiecare an 1 milion de euro pentru cofinanțarea a cinci sau șase primării interesate să-și înființeze rețele de gaz, până în prezent încheind acorduri de parteneriat în acest scop cu orașul Ștei și comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca.

De altfel, potrivit administrației județene, lucrările au fost finalizate și în Ștei, în 14 decembrie fiind făcută și aici recepția lucrărilor, la care CJ Bihor a contribuit cu 1 milion de lei.

În total, 19 primării din Bihor și-au exprimat interesul de a investi în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, cu fonduri europene (Nojorid, Oșorhei, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgănești și Lazuri de Beiuș), guvernamentale (Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare), din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare (Ștei, Lunca, Sânnicolau Român și Cefa).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!